Site coolinaria.ro

Dietele de sezon si controlul greutatii corporale


Dietele de sezon si controlul greutatii corporale Intrucat suntem in plin sezon alimentar de primavara si, nu peste multa vreme, vom vedea pe piata si produse specifice sezonului de vara este bine sa ne reamintim cam ce putem introduce in retetele culinare in asemenea perioade astfel incat sa putem servi mese nu doar gustoase, dar si placute ca aspect si pline de tot felul de nutrimente esentiale pentru sanatatea organismului nostru.

Alimentele care pot fi introduse in dietele de sezon sunt destul de usor de procurat si nici nu mai vin la preturi exorbitante ca in anii trecuti, dar nu trebuie sa le confundam totusi cu produsele de import, care si acestea exista din abundenta pe piata agro-alimentara. De obicei, atunci cand ne referim la produse de sezon, avem in vedere acele ingrediente care sunt cultivate local si nu pot fi procurate astfel in alte perioade ale anului.

Dietele de sezon sunt o adevarata binefacere pentru starea noastra de bine si pentru sanatate in general, ele oferindu-ne adevarate festinuri de arome, gusturi si culori care sa ne incante atat stomacul cat si privirea. Ceea ce trebuie amintit din acest punct de vedere este faptul ca o dieta de sezon romaneasca este destul de diferita de una practicata in Italia sau peste ocean, in Americi, si mai mult pot fi sesizate diferente chiar si de la o regiune istorica a Romaniei la alta.

In ciuda diferentelor de traditii alimentare si a specificului culinar al fiecarei zone, se pot totusi enumera unele produse alimentare care de obicei vor face parte din orice dieta de sezon, practicata aproape oriunde in lume:
- Dieta de primavara aduce intotdeauna zarzavaturile proaspete pe masa, pline de tineretea si promisiunile noului an. Spanacul, salata verde, urzicile, patrunjelul, ceapa verde, ridichile, busuiocul proaspat si alte condimente nu pot lipsi dintr-un meniu obisnuit pentru aceasta perioada.
- La dieta de vara, culorile sunt mult mai vii, acum verdele putand fi estompat de o bogatie de alte culori si nuante, care marcheaza nu doar o diversificare in plan alimentar, dar si un aport ceva mai mare de produse de sezon precum fructele (capsuni, cirese, mere, pere, prune), legumele (rosii, ardei gras, broccoli, conopida etc.), dar si unele cereale de-a dreptul delicioase precum porumbul dulce.
- Toamna este recunoscuta pentru abundenta sa in plan alimentar, acum fiind cu siguranta cel mai binecuvantat sezon cu alimente proaspete de tot felul, toate placute la gust, divers colorate si pline de tot felul de nutrimente. Tot acum putem beneficia din plin de intreaga gama de condimente si ne putem face si provizii pentru sezonul rece.
- Iarna este un sezon despre care nu se poate spune ca nu ofera alimente specifice, numai ca in aceasta perioada se discuta in general despre carne si produsele din carne, care si acestea se ofera tot in sezon ca produse proaspete.

Asa cum se poate observa cu usurinta, analizand specificul fiecarei diete de sezon, primavara avem tendinta de a manca mai putin decat in alte anotimpuri, tot acum fiind si momentul cel mai prielnic pentru curele de slabire si de detoxifiere. Pe masura trecerii timpului, vom incepe sa consumam din ce in ce mai multe alimente, crescand automat in multe situatii si portiile consumate la mesele zilnice. Se ajunge astfel ca, in plina iarna, desi nu depunem activitati istovitoare, sa consumam multe grasimi si proteine, fara a avea neaparat nevoie de asemenea suplimente.

Ceea ce se poate face pentru atingerea echilibrului alimentar, plecand de la cele enuntate anterior, este sa se controleze mai strict portiile la masa si bineinteles sa se pastreze diversitatea de ingrediente de la mesele de primavara si in special cele de vara. Desi nu vom mai avea parte de produse de sezon, e bine totusi sa ne raportam mereu la ceea ce obisnuiam sa mancam in anotimpul calduros pentru a nu mai ajunge la excesele alimentare specifice sezonului rece.

Ca medie, probabil cea mai echilibrata dieta de sezon este dieta de vara, care nici nu supune organismul la infometare si nici nu il incarca cu grasimi sau toxine de tot felul. Sa retinem acest lucru si sa ne raportam pe toata durata anului la mesele noastre obisnuite de vara precum si la portiile consumate in aceeasi perioada daca intr-adevar ne dorim si sa mancam bine, dar si sa ne mentinem la o greutate corporala optima.

Autor:  Lucia Mihailescu