Site coolinaria.ro

Iaurtul ca ingredient culinar


Iaurtul ca ingredient culinar Mai putin utilizat in bucataria traditionala romaneasca si mai des intalnit in alte bucatarii din intreaga lume, iaurtul este folosit de sute de ani ca ingredient de succes la prepararea de retete delicioase, avand si un rol pozitiv pentru stimularea sistemului digestiv si a celui imunitar gratie culturilor de bacterii "sanatoase", care joaca un rol decisiv din aceste punct de vedere.

Dintre retetele diverse in care iaurtul poate fi folosit ca ingredient culinar va sugeram si dumneavoastra cateva idei utile in speranta ca veti alege pe viitor sa introduceti si iaurtul ca ingredient la prepararea de mancaruri variate:

- Cremele pentru micul-dejun pot fi usor preparate fie manual fie la mixer prin amestecarea iaurtului proaspat cu fructe de padure si putina miere de albine sau alternativ se poate apela si la cereale integrale sau ovaz care sa fie si acestea introduse pentru a se obtine o crema mai nutritiva;

- Sosurile pentru salate vor capata un gust mai placut daca alaturi de alte ingrediente vom adauga uneori si o cantitate de iaurt, la alegere;

- Si omleta sau hrisca ori alte preparate similare pot fi stropite cu iaurt de calitate pentru a se obtine un gust mai placut si a se beneficia din plin si de proprietatile curative ale iaurtului;

- La prepararea supelor, in special supele care se servesc dupa ce au fost racite, iaurtul va fi intotdeauna un ingredient de nelipsit, specific meselor din anotimpul cald;

- Sarmalutele, ciorbele si chiar si fripturile de carne la cuptor pot fi preparate si cu ceva iaurt care sa inlocuiasca uneori smantana incarcata de grasimi saturate;

- In sfarsit, placintele, painea de casa, checurile si alte preparate la cuptor pot iesi foarte gustoase daca se apeleaza si la sanatosul iaurt ca ingredient util.

Autor:  Lucia Mihailescu