Site coolinaria.ro

Beneficiile unei diete sarace in grasimi


Beneficiile unei diete sarace in grasimi Dietele cu aport marit de grasimi sunt de regula asociate cu cresterea riscului de boala, in special pentru afectiunile sistemului circulator sau chiar boli cronice grave precum diabetul si cancerul. Nu intamplator se recomanda in prezent cu tarie adoptarea unei diete sarace in grasimi, unde aportul zilnic de grasime sa nu depaseasca 60-70 grame per total. Bineinteles, aici se vor calcula nu doar grasimile rezultate din carne si produsele din carne, dar si cele din lactate, branzeturi, unt, uleiuri vegetale sau chiar si anumite cereale si legume.

Ca prim pas in adoptarea unei diete sarace in grasimi va fi imperios necesar sa se opteze imediat pentru produsele alimentare simple sau prelucrate stiintific, care isi pastreaza astfel proprietatile nutritive, dar contin mai putine grasimi. Aici pot fi amintite lactatele si branzeturile degresate, untul, dar si carnea fara grasime, in special carnea de pasare si cea de peste. In scurta vreme de la adoptarea acestor masuri alimentare se pot, de obicei, inregistra si imbunatatiri evidente ale starii generale de sanatate si ale starii de bine in ansamblu.

Tot ca regula generala de urmat, se recomanda in prezent ca aportul de grasimi din dieta zilnica sa nu depaseasca 30 de procente din numarul total de calorii pe care le ardem de-a lungul intregii zile. Nu este totusi foarte usor de calculat acest procent optim de grasimi insa tot mai multe persoane aleg sa renunte aproape complet la consumul de carne de porc, oaie sau vita optand in principal pentru carnea de pasare sau de peste si consumand foarte rar mese pe baza de carne "rosie". Simultan cu aceasta masura alimentara, aceleasi persoane introduc in dieta regulata si lactatele degresate, branzeturile usoare si untul sarac in grasimi.

Separat de grasimile din carne si lactate, exista o alta grupa de produse alimentare foate bogate in grasimi, care sunt si periculoase pentru sanatate si se obtin industrial sau casnic prin procese discutabile de procesare a alimentelor pentru consum. Aici putem aminti toata gama de produse care contin grasimi saturate si nesaturate sau grasimi hidrogenate sub forma de uleiuri vegetale, produsele de patiserie, margarina, toate prajelile alimentare de casa si chiar concentratele de legume preparate acasa si folosite apoi in retete diverse, inclusiv pe baza de carne.

O dieta saraca in grasimi va presupune deci nu doar eliminarea unui procent insemnat de astfel de grasimi din meniul zilnic, dar si apelarea la tehnici de gatit mai sanatoase precum gatitul la aburi, la cuptor sau fierberea mancarii. Nici gratarele de carne sau de legume nu sunt de evitat insa si aici trebuie procurate ustensile de gatit certificate, de calitate, care sa garanteze astfel siguranta noastra alimentara. Sosurilor trebuie sa li se acorde o mai mare atentie, fiind mereu de preferat marinatele si alte sosuri preparate "la rece" sosurilor pe baza de prajeli sau sosurilor compuse.

La prepararea salatelor si a altor retete care presupun un aport oarecare de uleiuri vegetale trebuie dozate cu atentie cantitatile de ulei vegetal si condimentele naturale astfel incat sa se obtina un gust delicios, reducandu-se in acelasi timp cantitatea de ulei vegetal introdusa la prepararea retetei. Uleiul de masline se stie ca este cel mai sanatos ulei vegetal si de aceea de preferat, dar nici uleiul de floarea-soarelui nu este neaparat nociv pentru sanatate in cantitati mici insa nu se poate garanta intotdeauna ca la producerea si depozitarea acestui ulei vegetal fie de catre producator fie de catre comerciant s-au respectat cu strictete normele in vigoare si de aici si riscul crescut pentru sanatatea noastra.

In ce priveste o clasificare a celor mai periculoase produse pentru sanatatea noastra si starea noastra generala de bine s-a putut ajunge in prezent la unele concluzii stiintifice care recomanda eliminarea totala sau partiala din dieta zilnica a mai multor tipuri de produse alimentare de pe piata dintre care putem aminti:

- Untul nedegresat, carnea de porc, vita si oaie, carnea de pasare, untura, uleiul de nuca de cocos si de palmier etc. - toate aceste produse contin acizi grasi saturati care conduc la cresterea nivelului de colesterol si dezvoltarea afectiunilor sistemului circulator;

- Produsele de patiserie, margarina, cartofii prajiti, chipsurile, snacksurile, produsele tip fast-food si in general toate alimentele care contin grasimi hidrogenate sunt periculoase nu doar pentru sanatatea sistemului circulator, dar mai ales pentru sanatatea sistemului digestiv, astfel putandu-se de fapt ajunge si la dezvoltarea unor forme diferite de cancer prin aportul marit de astfel de alimente in dieta noastra zilnica;

- Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate sunt privite in prezent ca cele mai sanatoase grasimi pentru sanatatea noastra, ele putand fi obtinute prin consumul de ulei de masline si alte uleiuri vegetale, prin consumul de carne de peste si produse din peste, nuci, alune, seminte, soia, sau avocado. Nu trebuie totusi uitat ca si aceste grasimi, daca sunt oferite organismului in exces, de asemenea vor conduce la dezechilibre ale starii generale de sanatate.

O dieta saraca in grasimi va miza deci pe aportul crescut de cereale integrale, legume, fructe si zarzavaturi, dar si pe introducerea judicioasa de grasimi diverse in alimentatie asa cum sunt cele obtinute prin consumul de nuci, alune si seminte, uleiuri vegetale produse prin tehnologii sanatoase si mese de peste sau soia si produse din soia. De evitat vor fi mereu carnea rosie, lactatele si branzeturile nedegresate, maioneza si sosurile, margarina, frisca animala, dar si cea vegetala si alimentele prajite. Prin adoptarea unei astfel de diete nu se vor inregistra deficiente de natura nutritionala deoarece ouale, carnea de pasare si cea de peste vor putea furniza atat proteinele cat si mineralele si vitaminele de care are nevoie organismul in fiecare zi.

Dieta saraca in grasimi este recomandata exclusiv adultilor, care vor putea duce o viata linistita si sanatoasa mancand astfel, dar copiii vor trebui sa includa in alimentatia lor si cantitati moderate de grasimi saturate, precum cele din carne, unt si lactate nedegresate. Suplimentar, se impune tuturor o atentie speciala si la aportul zilnic de sare si zahar din dieta, dar si la cresterea consumul de lichide de peste zi, in special consumul de apa naturala fiind calduros recomandat.

Autor:  Lucia Mihailescu