Site coolinaria.ro

Bond 007..., agentul patrunjel


Bond 007..., agentul patrunjel Folosim patrunjelul in foarte multe mancaruri de baza, pentru ca aceasta planta micuta si verde contine foarte elemente ce ne revitalizeaza organismul.

Patrunjelul contine uleiuri eterice, carotin, vitamina C, flavonoide. Sucul de patrunjel este extrem de util in procesele de asimilare a oxigenului, precum si in mentinerea starii si functiilor normale ale glandei tiroide si a suprarenalelor. Are efect diuretic, poate fi folosit si ca stimulent al poftei de mincare, dar si pentru normalizarea ciclului menstrual, imbunatatirea respiratiei si a ritmului cardiac. Totodata, patrunjelul este foarte eficient in bolile de ochi, inclusiv ca remediu in cataracta. Trebuie sa remarcam ca supele si mincarurile inabusite cu mult patrunjel sint foarte folositoare pentru bolnavii de hipertensiune, pentru cei cu edeme datorate afectiunilor cardiace sau renale, ca si in cazul calculilor renali, gutei si in numeroase alte afectiuni.Consumarea patrunjelului proaspat este folositoare la orice virsta, caci mareste imunitatea la bolile infectioase, fiind recomandat mai ales in caz de epidemii.

Patrunjelul combate mirosul suparator de ceapa si usturoi - este suficient sa rontaim citeva frunzulite verzi si mirosul suparator dispare. Citeva frunzulite zdrobite alina usturimile si mincarimea in cazul ciupiturilor de insecte: albine, viespi, tintari, paienjeni, diminuind si inflamatiile produse de acestea.

Patrunjelul este folosit si in cosmetica, datorita continutului ridicat de vitamina A, care intinereste tenul. Patrunjelul albeste, tonifica si hraneste pielea. Pentru aceasta se foloseste infuzia de frunze verzi de patrunjel, cu care se sterge fata, dimineata si seara.

Se pot prepara si masti pentru vindecarea si albirea tenului formata din o lingura de frunze proaspete si bine spalate, apoi maruntite, amestecate cu o lingura de lapte batut. Se aplica acest amestec pe fata si se lasa 20 de minute, apoi se indeparteaza cu ajutorul unui servetel si cu apa calduta.

Autor:  Raluca Rusu