Site coolinaria.ro

Dieta de slabit prin aport marit de paine sau cereale


Dieta de slabit prin aport marit de paine sau cereale Mai toata lumea credea ca aportul de paine la mesele zilnice ne poate ingrasa poate mai mult si decat mesele de carne, dar iata ca un nutritionist din Israel vine sa contrazica aceste prejudecati aratand faptul ca, dimpotriva, o dieta pe baza de paine si cereale ne poate ajuta sa pierdem in greutate si nicidecum sa ne ingrasam.

Dieta propusa de nutritionista Olga Raz, din Israel se numeste simbolic dieta "Paine pentru viata" si ne promite sa slabim chiar si pana la 9kg in doar 2 luni. Principiul de baza al acestei diete este teoria conform careia aportul marit de paine integrala si cereale in defavoarea altor produse alimentare, care conduce automat la cresterea nivelului de serotonina din creier, va crea o stare de bine care sa poata potoli excesele alimentare, cauza numarul unul in lume responsabila cu cresterile necontrolate in greutate.

Dieta de slabit prin aport marit de paine sau cereale pleaca deci de la ideea ca apetitul alimentar ar putea fi controlat prin consumul marit de paine si cereale la fiecare masa a zilei. Inclusiv nivelurile de energie de peste zi vor fi mai mari gratie carbohidratilor complecsi continuti de cereale, oferindu-se astfel pofticiosilor o motivatie potrivita pentru a adopta o asemenea dieta ca unul dintre planurile alimentare cele mai indicate pentru scaderea in greutate.

In mod practic, dieta "Paine pentru viata" recomanda consumul a maximum 12 felii de paine in fiecare zi pentru femei si 16 felii de paine zilnice pentru barbati, dar bineinteles recomandandu-se painea integrala si cea alba si nicidecum painea imbogatita cu ingrediente precum nucile, alunele, stafidele sau zaharul, care sa creasca nejustificat aportul de calorii zilnice. In special painea integrala este de introdus la aceasta dieta deoarece are un continut glicemic mai mic si ajuta multumitor la controlul zaharului din sange, respectiv la potolirea apetitului alimentar.

Painea integrala poate fi alternata la mesele zilnice si cu cereale care contin de asemenea carbohidrati complecsi precum ovazul, orezul brun etc. insa accentul se pune totusi pe paine, de aici si denumirea simbolica data acestei diete. Ca restrictii alimentare trebuie evitate complet untul, margarina sau cremele dulci tartinabile, care de asemenea pot contribui simtitor la cresterea in greutate. Branzeturile si lactatele degresate sunt insa permise si de asemenea sandviciurile cu carne de peste si de pasare.

Datorita continutului mare de fibre alimentare si minerale, dieta "Paine pentru viata" incurajeaza consumul nelimitat de zarzavaturi si legume, care pot fi consumate atat crude cat si fierte. Avand si acestea un indice glicemic scazut, ele nu pot reprezenta un risc pentru cresterea in greutate decat daca sunt combinate cu sosuri grele sau cantitati mari de uleiuri vegetale diverse.

Spre deosebire de legume si zarzavaturi, fructele vor necesita o atentie aparte din cauza continutului de zahar, care ar putea astfel influenta succesul dietei de slabit. Este demn de retinut acest aspect deoarece cei mai multi nutritionisti recomanda calduros in prezent consumul marit de fructe, fara a se spune nimic despre zaharul continut de acestea si, eventual, despre rolul pe care il poate avea la curele de slabit. Trebuie deci selectate la dieta doar acele fructe cu indice glicemic scazut precum merele si perele, care insa se vor consuma crude si nicidecum sub forma de sucuri naturale deoarece astfel de sucuri nu sunt deloc recomandate in cadrul dietei "Paine pentru viata".

Ca sursa de proteine, se permite consumul de carne proaspata, neprocesata de 3 ori pe saptamana si de asemenea si consumul a maximum 4 oua pe saptamana. Mesele zilnice pot fi pregatite cu mare usurinta, iar bogatia de legume si zarzavaturi de pe piata va putea permite si o alternare fericita a meniului zilnic. Dieta "Paine pentru viata" nu este deloc una costisitoare, ea bazandu-se mai degraba pe teoria variatiei indicelui glicemic decat pe alte principii nutritionale. Exista insa si pericole mai ales in ce priveste posibilitatea dezechilibrelor alimentare cauzate de un aport mai redus de minerale si proteine, dar pe ansamblu merita incercata deoarece are la baza o filosofie simpla si usor de respectat.

Autor:  Lucia Mihailescu