Site coolinaria.ro

Ingrediente alimentare cu risc pentru sanatate


Ingrediente alimentare cu risc pentru sanatate Mai toata lumea isi doreste sa consume exclusiv alimente proaspete si naturale si deloc produse procesate insa acest lucru nu este posibil chiar daca ar fi sa ne referim la zaharul si sarea pentru consum, ce sa mai zici de alte produse cumparate in mod frecvent precum painea alba, pastele sau lactatele si branzeturile degresate.

Nu toate produsele procesate prezinta totusi riscuri pentru sanatatea noastra, dar exista si multe alimente care contin ingrediente destul de periculoase, care pot sta la baza declansarii unor boli cronice daca se consuma in exces produsele respective. Astfel de produse alimentare vin de obicei cu etichete detaliate pentru a se instiinta pe aceasta cale consumatorul asupra cantitatilor in care se folosesc toate ingredientele insa fara a se mai atrage atentia si asupra riscurilor pentru sanatate, asa cum se intampla de exemplu cu tigarile care pot fi gasite in comert.

Date fiind cele enuntate anterior este indicat sa fim cu totii ceva mai bine informati si asupra pericolelor pe care le pot reprezenta anumite alimente pentru sanatatea noastra prin unele dintre ingredientele introduse la prepararea lor. De preferat va fi intotdeauna sa se achizitioneze doar acele produse care contin numai o lista mica de ingrediente, astfel incat sa fim siguri ca vom consuma mai degraba alimentul natural, usor procesat si nu un amalgam de substante care mai de care mai savant denumite. Legat de denumirile stiintifice ale unor ingrediente din alimente, de obicei daca le observam ca apar in numar mai mare pe lista expusa pe eticheta este aproape sigur ca produsul respectiv a fost supus mai multor transformari si de aceea mai bine sa nu il cumparam deloc decat sa ne para rau mai tarziu.

Dintre ingredientele care intra in compozitia alimentelor procesate si care prezinta un grad marit de risc pentru sanatatea noastra merita sa amintim urmatoarele:
- Colorantii artificiali sunt mai toti periculosi si pot genera afectiuni precum oboseala, durerile de cap si chiar reactii alergice de tipul astmei sau a alergiilor de piele;
- Aromatizantii identic naturali sunt si acestia cu risc pentru sanatate, mai ales daca provin din gama ingredientelor ieftine. Pot genera si acestia alergii diverse si chiar probleme la nivel glandular;
- Indulcitorii artificiali sunt mai toti periculosi daca se consuma produsele respective in mod regulat, putand afecta serios metabolismul si avand si rol in dezvoltarea celulelor cancerigene;
- Conservantii alimentari pe baza de benzoat au si acestia un rol negativ pentru sanatate, putand incuraja cresterea tumorilor sau dezvoltand alergii si afectiuni ale sistemului digestiv;
- Indulcitorii pe baza de fructoza sunt o alternativa mai ieftina la alti indulcitori naturali si pot genera cresteri in greutate, diabet sau afectiuni ale sostemului circulator;
- Glutamatul de monosodiu este un alt ingredient periculos, din pacate inca folosit pe scara larga datorita modului placut in care poate potenta gustul unor alimente precum chipsurile, supele instant sau concentratele de legume si carne. Consumul regulat poate dauna grav ficatului si sistemului digestiv;
- Uleiurile hidrogenate si cele partial hidrogenate contin substante periculoase pentru nivelul colesterolului din sange si maresc riscul afectiunilor sistemului circulator.

Autor:  Lucia Mihailescu