Site coolinaria.ro

Masa in oras, dilema dietelor


Masa in oras, dilema dietelor Pentru cei foarte atenţi cu greutatea, plăcerea de a lua masa în oraş este temperată de cele mai multe ori de tentaţia porţiilor mari şi oferta bogată. Şi, neştiind exact cum au fost preparate produsele oferite, este destul de greu să ştii câte calorii ai consumat la acea masa, spre exemplu.

Mai mult de o treime din caloriile consumate şi 40% din grăsimile acumulate provin din alimentele de la restaurant, sursa cea mai bogată în calorii şi grăsimi fiind mâncarea tip fast food.

Mulţi încearcă să renunţe la mâncarea de la restaurant în încercarea de a scăpa de câteva kilograme. Dar adevărul este că să mănânci în oraş a devenit aproape un stil de viaţă, având în vedere lipsa de timp a majorităţii pentru a prepara mâncare acasă. Dacă eşti atent şi îţi faci un plan, poţi să faci cele mai bune alegeri mergând la masă în oraş, fără să renunţi la dietă. Primul pas: alege un restaurant unde ştii cum este gătită mâncarea, care oferă produse preparate „ca acasă”.

Apoi, fă-ţi un plan de masă înainte de a ajunge la restaurant. Spre exemplu, gândeşte-te că ai putea să te opreşti la aperitive – porţiile sunt mici, şi adăugând doar o salată sau o supă poţi avea o masă uşoară şi sănătoasă.

„Toţi avem tendinţa să mâncăm tot din farfurie, indiferent că porţia e mică sau mare. Aşa că întreabă înainte ce greutate va avea meniul sau încearcă să îl împarţi cu un coleg sau să verifici dacă poţi lua parte din mâncare la pachet. Astfel vei mânca doar jumătate din cantitate şi vei avea şi satisfacţia de a fi golit farfuria”, explică Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. şi membru în „Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).

Cel mai important lucru atunci când mergi la restaurant este să verifici conţinutul unui meniu. De obicei, felurile de mâncare descrise ca fiind „crocante” sau „cremoase” sunt bogate în grăsimi. La fel, nu te lăsa păcălit de cuvântul „salată”. Adăugând bacon, brânză, smântână sau maioneză unei porţii de legume calitatea de „salată proaspătă” se pierde, fiind înlocuită de un plus de calorii. Acest lucru este valabil şi în cazul salatelor servite pe o pătură de pâine sau tortilla.

Iar când ajungi în restaurante noi, gândeşte-te la ce mănânci în mod obişnuit atunci când nu te abaţi de la dietă şi identifică produse similare, astfel încât să te poţi bucura de acea ieşire la masă, fără vreo urmă de regret sau vinovăţie. Dacă eşti hotărât şi te ţii de strategia de acasă, să mănânci în oraş şi să ţii dietă în acelaşi timp nu mai este la fel de greu.

Autor:  Iosub Alin