Site coolinaria.ro

Lupta contra obezitatii trebuie sa înceapa inainte de a fi obez


Lupta contra obezitatii trebuie sa înceapa inainte de a fi obez Sâmbătă, 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca pentru prima oară Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO). Obiectivul ZEIO este acela de a veni în sprijinul cetăţenilor europeni supraponderali şi obezi, de a-i ajuta să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla greutatea şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

„Lupta împotriva obezităţii trebuie să înceapă cu mult înainte de a te confrunta cu această problemă. Este mult mai uşor să previi şi acest lucru se poate face printr-un stil de viaţă sănătos. Ceea ce înseamnă în primul rând o alimentaţie sănătoasă şi mişcare zilnică”, a explicat Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. şi membru în „Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).

Potrivit dr. Luigi Gratton, principiul de bază pentru a preveni apariţia problemelor grave de greutate este să nu asimilăm mai mult de 2000 de calorii pe zi. Proteinele trebuie să reprezinte 30% din regimul alimentar zilnic, carbohidraţii – 40%, iar grăsimile, 30%. Copiii trebuie să mănânce între 5 şi 7 porţii de fructe şi legume pe zi şi să bea multă apă. „Obezitatea este provocată, în multe cazuri, de caloriile lichide, de aceea copiii trebuie să evite băuturile carbogazoase, băuturile energizante şi sucurile în exces (sucurile proaspete din fructe sunt mai bune decât sucurile acidulate). Copiii trebuie să facă, bineînţeles, multă mişcar”, adaugă dr. Luigi Gratton.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România se află pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor.

În acelaşi timp, potrivit statisticilor Institutului de Endocrinologie "C.I.Parhon", un român din patru suferă de obezitate, iar România se clasează în primele zece locuri în Europa privind numărul persoanelor care se confruntă cu această problemă. 25% dintre români sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele în plus, avertizează statisticile, prevalenţa fiind mai mare în rândul femeilor. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta peste 30 de ani.

La nivel mondial, peste un miliard de adulţi sunt supraponderali. Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 300 de milioane de adulţi sunt obezi.

Autor:  Iosub Alin