Site coolinaria.ro

Un serviciu impecabil face mancarea mai gustoasa


Un serviciu impecabil face mancarea mai gustoasa Asezarea si servirea adecvata a mesei fac parte dintre principiile care guverneaza alimentatia sanatoasa, fiind stiut faptul ca a manca stand in picioare sau in niste conditii improprii, fara ustensile de servit potrivite, creeaza un stres suplimentar la masa si poate conduce la dezvoltarea unor afectiuni cu substrat alimentar pe termen lung.

Diversitatea in alegerea tacamurilor si a farfuriilor de servit este de dorit atunci cand cream meniuri variate, in special cei mici mancand cu pofta daca li se prezinta unele dintre felurile favorite de mancare si pe alte platouri decat cele obisnuite. O culoare sau un material diferit pot aduce o schimbare binevenita, invitand practic mesenii sa se apropie cu placere de mancare.

Marimea farfuriilor de servit masa precum si dimensiunea portiilor servite la masa pot atrage sau indeparta o persoana, unii preferand sa serveasca masa in portii mici si mai des, iar altii alegand doar cele 3 mese regulate de peste zi. In asemenea situatii se poate apela fie la platouri normale de servit, fie la platouri de dimensiuni mai mici, care sa acompanieze fericit portia care se consuma de obicei.

Curatenia pe durata servirii mesei si igiena din bucatarie si spatiul unde se serveste masa sunt, inutil de amintit, conditii esentiale pentru iun serviciu de calitate. Atat farfuriile, tacamurile si paharele cat si recipientele din care se serveste mancarea trebuie sa fie mereu curate pentru a incuraja consumul normal de alimente si a nu taia altfel apetitul alimentar.

Modul in care se aseaza mancarea in farfurii de asemenea joaca un rol important la servirea mesei, pentru ciorbe si supe fiind de multe ori recomandata si putina verdeata tocata, presarata placut pe deasupra, iar pentru aperitive o alternare de culori fericita cu alimentului principal in centru si a garniturilor in lateral, pentru a nu rapi cu nimic din efectul estetic placut.

Garniturile si salatele arata cel mai bine daca se servesc cat mai simplu, pastrand mult din culoarea originala a ingredientelor. Sosurile deci este bine sa fie albe in aceasta situatie, doar la mesele de carne fiind recomandate si sosuri de rosii sau sosuri brune. Pentru un efect deosebit la servirea garniturilor sau a salatelor se poate totusi apela la legume si zarzavaturi proaspete si in culori vii, fie fierte fie doar frumos portionate ca atare.

In ce priveste sosurile, este intotdeauna mai bine sa se tina seama de caracterul specific al mesei, fie festiv fie simplu, si sa se plaseze acestea in recipiente pe masura, sosiere, de unde fiecare sa poata adauga doar cantitatea dorita de sos in alimente. Si in cazul meselor de peste sau friptura de carne de asemenea se recomanda sa se serveasca intregul platou pe masa, pentru a permite mesenilor sa selecteze portia dorita, mai mica sau mai mare.

Uneori nu se serveste la masa mancare gatita recent ci mancare din zilele anterioare, in care caz se recomanda sa se invioreze putin aspectul alimentelor gatite fie cu verdeata proaspata, fie cu amestecuri de ulei vegetal si supa de vegetale sau de carne, fie cu zeama de lamaie, dupa cum cere situatia. Si stropirea fructelor si zarzavaturilor cu putina apa proaspata inainte de a fi introduse in salate sau servite ca atare va putea inviora cu putin aspectul placut al alimentelor.

In sfarsit, uneori trebuie sa servim o masa aspectuoasa desi nu prea avem multe ingrediente la dispozitie. Intr-o asemenea situatie se poate apela si la decoratiuni suplimentare precum servetele de masa, tacamuri speciale si pahare frumoase pentru a spori cumva efectul estetic, comensand astfel putinatatea alimentelor din farfurii.

Un serviciu impecabil face intotdeauna mancarea mai gustoasa, iar noi vom trai mai sanatos si mai fericiti daca vom respecta mereu aceste principii simple de alimentatie corecta. Sigur ca uneori vom simti ca trebuie sa facem eforturi suplimentare insa cu siguranta merita si nu trebuie neglijat si acest aspect al servirii mesei cu putin fast si in deplina curatenie pentru ca tot noi vom beneficia din plin de rezultatele ulterioare.

Autor:  Lucia Mihailescu