Site coolinaria.ro

Cum se prepara o cafea de calitate?


Cum se prepara o cafea de calitate? Sa prepari o cafea buna pare cel mai simplu lucru cu putinta, dar adevarul este ca nu foarte multe persoane reusesc sa faca acest lucru, in parte din cauza grabei si in parte din cauza nepriceperii cu care indeplinesc acest act aproape ritualic si cotidian. Spre deosebire de tigara sau alcool, cafeaua se consuma inca din abundenta in intreaga lume si nu e deloc rau daca revedem impreuna pasii necesari prepararii unei cafele de calitate, care sa pastreze si anumite beneficii minimale pentru sanatatea noastra si nu doar un gust placut, cu care ne-am obisnuit de-a lungul anilor.

Mai inainte de orice, trebuie reamintit faptul ca o cafea buna se prepara intotdeauna din boabe proaspat macinate, care sa pastreze astfel aroma originala a sortimentului ales. Destul de putini dintre noi mai apelam la rasnita de cafea, manuala sau electrica, preferand din comoditate sa achizitionam cafea gata macinata, care insa isi va altera usor parfumul chiar daca o tinem bine inchisa intr-un container etans. Pe langa boabe de calitate, merita deci sa investim intr-o astfel de rasnita si sa renuntam la comoditate, alegand sa ne macinam si singuri cafeaua pe care urmeaza sa o preparam.

Un al doilea factor care va contribui la prepararea unei cafele de calitate este calitatea superioara a apei folosite, care ar trebui totusi sa nu fie apa de la robinet ci apa de izvor, proaspata sau macar apa filtrata sau apa plata din comert. Acest lucru, cumulat cu macinarea fina a boabelor de cafea, va contribui decisiv la obtinerea unei cafele de calitate superioara. Indiferent daca se prepara cafea la filtru sau la ibric, apa proaspata si atentia acordata macinarii boabelor de cafea sunt factori de prima importanta pentru prepararea unei cafele de exceptie.

Calitatea recipientului in care se prepara apoi cafeaua este si aceasta de maxima importanta, fiind mereu recomandat sa se utilizeze un recipient curat si nu unul care inca mai are crusta de zat de cafea impregnata in peretii sai. Unii prefera acest lucru afirmand ca astfel poate iesi o cafea mai buna, dar nu este adevarat fiind chiar periculos pentru sanatate sa apelezi la un recipient care nu a fost foarte bine spalat in prealabil.

De asemenea, unele persoane prefera, tot din comoditate, sa prepare cafeaua la ibric punand cantitatile dorite de cafea si zahar in apa rece, fara a mai astepta sa se incalzeaza multumitor apa de cafea. Astfel se altereaza gustul si aroma din final ale cafelei, rezultand o bautura mai slaba calitativ. Suplimentar, este recomandat sa se prepare o data doar necesarul imediat de cafea si nu sa se lase cafeaua in ibric pentru mai multa vreme deoarece garantat nu va mai fi buna dupa ce s-a racit chiar daca o vom reincalzi.

In ce priveste cantitatea de cafea care se utilizeaza o data, se stie ca pentru o cafea de calitate putem folosi aproximativ 70 de grame la un litru de apa, adica 35 de grame pentru jumatate de litru si asa mai departe. In functie de lingurita de masurat cafeaua pe care o aveti la indemana, va puteti calcula apoi cu usurinta cam de cate lingurite aveti nevoie pentru a prepara o cafea buna la ibric. Cafeaua la filtru va necesita alte cantitati, dar mai sanatoasa si mai placuta este intotdeauna cafeaua preparata la ibric.

Unele persoane prefera sa isi prepare mai ales dimineata o cafea mai tare, iar metoda aleasa este intotdeauna adaugarea de cafea macinata suplimentara. Nu este insa o metoda prea fericita deoarece astfel vor creste si riscurile pentru sanatate mai ales daca se consuma aproape zilnic cafea preparata in acest mod. Pentru a obtine totusi o cafea mai puternica se poate apela uneori nu la cantitati mai mari de cafea ci la sortimente de cafea mai tari, din care sa se adauga tot cantitatea recomandata, respectiv 70 de grame la litru sau asa cum recomanda producatorul, acolo unde este cazul. Se poate astfel prepara cafea in amestec sau simpla de buna calitate si fara a creste cantitatea introdusa o data la fiert.

Imediat dupa ce cafeaua este gata preparata, se recomanda sa fie lasata usor la racit dupa care sa se consume cat inca mai este proaspata. Zaharul ar trebui adaugat tot acum si nu pe parcursul prepararii cafelei deoarece temperaturile ridicate ii pot schimba compozitia chimica, alterandu-i astfel si proprietatile fizice. De asemenea, cafeaua ar trebui consumata fara nici un adaos suplimentar precum crema de cafea sau laptele. Daca insa aveti o indispozitie la stomac puteti adauga si lapte in cantitatea dorita, gustand de preferat doar putina cafea sau chiar deloc pe toata perioada cat suferiti de afectiuni ale stomacului sau ale sistemului digestiv.

O cafea de calitate poate fi un mod excelent de a-ti incepe ziua, dar mai exista din pacate si persoane care sufera de diferite afectiuni ale sistemului circulator sau cel digestiv si lor le este recomandat sa renunte temporar sau definitiv la consumul de cafea deoarece, in ciuda gustului placut, cafeaua poate fi si un factor major de risc in special pentru persoanele deja suferinde de astfel de afectiuni. Pentru ceilalti insa cafeaua va ramane una dintre bucuriile noastre de zi cu zi, dar merita sa o si preparam cat mai sanatos si mai gustos posibil.

Autor:  Lucia Mihailescu