Site coolinaria.ro

Nu te grabi la masa!


Nu te grabi la masa! Multi dintre noi mancam foarte repede de parca am fi fugariti de o haita de lupi. De cate ori nu ti s-a intamplat sa termini de mancat iar cand te uiti la vecinii de masa acestia de abia daca au ajuns la jumatatea portiei.
Uneori din cauza unui program incarcat de abia daca ajung sa mananc dupa amiaza si atunci la pas repede ca sa mi pot continua programul. Este insa important sa mancam mai incet, iar acest lucru te ajuta si sa slabesti. Un grup de cercetatori americani au putut dovedi ca persoanele care consuma mai incet alimentele si se bucura din plin de fiecare bucatica in parte consuma mai putin cu 70 de calorii fata de persoanele care se grabesc sa termine masa cat mai repede.
In loc sa treci prin dejun, pranz, cina ca un carusel fara frane, inlocuieste asta cu senzatia de relaxare, nu privi mesele ca ceva ce esti nevoit sa faci ca sa ti potolesti stomacul sau ca pe o rutina; profita de acest moment pentru a manca de placere, inconjurandu-te cu o atmosfera placuta impreuna cu familia in jurul mesei, gusta fiecare portie ca si cum ar fi cea mai delicioasa din lume. Inspira adanc inainte de a te infinge in farfurie pentru a incerca sa ti opresti avantul de a termina totul in doua minute. Nu trebuie sa uiti ca cei ce mesteca mai mult timp au parte si de o digestie mult mai buna.

In cazul in care ai avut parte de o zi grea, trebuie sa iti dau o veste buna, gatitul are efect de calmant. Indiferent ce tai, toci, aranjezi, decojesti, aceste actiuni repetitive au un efect de relaxarea a nervilor. Savureaza din plin de bucatele de care ai parte, nu uita ce trist ar fi sa nu poti simti gustul piersicii sau a mancarii gatite.

Autor:  Raluca Rusu