Site coolinaria.ro

Sfaturi utile pentru alimentatia copiilor


Sfaturi utile pentru alimentatia copiilor Nu e nevoie, ca parinte de copii, sa ai cunostinte vaste de nutritie pentru a fi capabil sa asiguri mese echilibrate peste zi odraslei tale, fiind de ajuns sa se urmeze cateva reguli simple de alimentatie, care sa permita mai apoi crearea de meniuri diversificate si cat mai sanatoase.

Prima si cea mai importanta regula este aceea care spune ca parintele este cel care controleaza ingredientele de la masa si de aceea nu trebuie uitat faptul ca numai adultii vor fi responsabili cu alegerea alimentelor de servit precum si cu gatirea lor. Chiar daca cel mic va avea si acesta un cuvant de spus, aceasta nu inseamna ca el a ales cu de la sine putere ci doar ca parintele isi da acordul in acest sens.

A doua regula pentru servirea mesei copiilor spune ca trebuie sa li se ofere acestora alimente sanatoase, dar si diversificate, astfel incat ei sa aiba mereu posibilitatea de a alege intre minimum 2 optiuni, adica sa fie si incurajati in directia diversificarii alimentare ei insisi.

In al treilea rand, copiilor nu trebuie sa li se impuna sa manance tot din farfurie ci doar sa fie incurajati sa se alimenteze corect, pana la atingerea senzatiei de satietate. Intrucat metabolismul lor este intr-o continua schimbare, uneori cei mici vor dori sa manance mai mult pe cand in alte ocazii abia de se vor atinge de mancare, avand un surplus de nutrimente inca neprocesate de la mesele anterioare.

O alta regula simpla pentru parinti este sa incurajeze preferintele alimentare ale copiilor, oferindu-le posibilitatea de a gusta din cat mai multe alimente, bineinteles naturale si sanatoase, si a se lamuri cu timpul daca prefera un aliment anume si de ce prefera acest aliment.

Mesele din oras ale copiilor trebuie sa respecte acelasi principiu al diversitatii si varietatii, unii parinti putand fi chiar surprinsi de faptul ca, desi cei mici se aratau doritori de pizza sau snacksuri, ei vor prefera altceva imediat dupa ce vor realiza faptul ca pizza sau snacksurile nu sunt exact pe gustul lor.

O alta regula importanta de urmat in alimentatia celor mici este limitarea cu intelepciune si tact a bauturilor indulcite si a celor carbogazoase, care nu trebuie sa devina un obicei alimentar pentru copii. Apa proaspata, de izvor, si laptele simplu sunt cele mai indicate bauturi pentru copii insa ele trebuie si alternate din cand in cand pentru a nu se ajunge la situatia in care copilul respinge cu incapatanare aceste bauturi sanatoase.

In casa, dulciurile nu trebuie niciodata sa se afle la indemana copiilor, fiind bine sa se cumpere si sa se consume imediat sau sa se lase la pastrat, in containere bine sigilate, pe rafturile inalte, unde copilul nici nu stie ca au fost depozitate si nici nu va putea avea acces la ele.

Odata cu cresterea copiilor si diversificarea gusturilor lor alimentare, ei vor putea servi aceeasi masa la un loc cu parintii si este obligatoriu acum ca si parintii sa manance sanatos si la ore fixe, pentru a incuraja pe cei mici sa preia si dansii aceste bune obiceiuri alimentare, foarte utile pentru viitor.

In sfarsit, calculatorul si televizorul nu trebuie niciodata sa interfereze cu programul de masa deoarece acest lucru va conduce la cresteri nejustificate in greutate si la mestecarea inadecvata a mancarii. Copiii trebuie sa inteleaga acest lucru si sa nu se planga nejustificat deoarece este spre binele lor, indiferent de convingerile lor ascunse de moment.

Autor:  Lucia Mihailescu