Site coolinaria.ro

Adolescentele la dieta


Adolescentele la dieta Se stie ca, la varsta adolescentei, cam toata lumea are un ideal foarte bine structurat al frumusetii corporale si, de obicei, acest ideal se apropie foarte mult de lumea modei si tipul de frumusete promovat pe podiumurile de prezentare vestimentara.

In special fetele viseaza toate sa atinga proportiile perfecte ale unui model, dar de multe ori gresesc fatal, adoptand dieta stricta a idolului lor feminin si uitand de diferentele de varsta si de cerintele nutritionale specifice ale organismului in perioada adolescentei.

Tinerii trebuie totusi sa stie ca este posibil sa te alimentezi corect si in acelasi timp sa ai si un corp de invidiat si mai ales adolescentele pot beneficia din plin de acest lucru daca isi creeaza o rutina alimentara buna si respecta un program strict de odihna si miscare fizica.

In ce priveste dieta care sa faca posibila atingerea unei greutati corporale optime, recomandarile sunt mai mereu aceleasi, respectiv este bine sa te feresti cat mai mult de zahar si toate produsele care contin acest ingredient si sa preferi mereu legumele gatite cat mai simplu, fara sos, fructe, lactate si branzeturi degresate, carne de pasare fata pielita, peste si apa din belsug.

Nu exista un secret anume din acest punct de vedere, fiecare adolescenta avand o rata a metabolismului proprie, dar ideal este sa se consume atatea mese pe zi cat este nevoie, iar portiile sa nu fie niciodata prea mari. Odihna dupa un program fix, evitarea stresului si miscarea fizica vor insoti fericit o dieta de frumusete si intretinere corporala.

Pentru adolescenti grija fata de aportul de calorii sau de carbohidrati in dieta zilnica nu ar trebui sa reprezinte o asa de mare preocupare deoarece la aceasta varsta inca e nevoie din plin de toate nutrimentele, astfel incat organismul sa isi selecteze tot ceea ce are nevoie si sa elimine restul substantelor nefolositoare. De aceea se impune sa se consume si multa apa, ceaiuri sau sucuri naturale peste zi deoarece si acestea au un rol bun in intretinerea si detoxifierea organismului.

Tinerele fete care doresc sa aiba un corp aproape de perfectiune, evitand bineinteles riscurile infometarii, ar trebui sa consume cu moderatie si fara nici o teama produse bogate in proteine precum albusul de ou, pestele, carnea de pasare si curcan, carne de vita fara grasime sau lactatele degresate. De asemenea, atat proteine cat si carbohidrati complecsi pot fi obtinuti din fructe, legume si cereale integrale, dar printr-un consum moderat, fara excese.

Orezul gatit simplu, salatele cu ulei vegetal putin si condimente proaspete, fructele si branzeturile usoare pot alterna dieta fericit, insa painea alba, produsele de patiserie, bauturile indulcite, sosurile si maioneza sau pastele fainoase nici nu ar trebui incluse in meniul zilnic deoarece prezinta un risc marit de crestere in greutate.

De cel putin 3 ori pe saptamana trebuie facute si sedinte de miscare fizica, care sa se intinda pe parcursul a minimum 2 ore si care sa includa selectii de exercitii atat pentru abdomen si fese cat si pentru celelalte grupe principale ale musculaturii. Mersul pe jos sau alergarile de dimineata ar trebui de asemenea sa devina o rutina care sa va insoteasca pe tot parcursul vietii.

Adolesecentele sunt din fericire binecuvantate cu "temutele" ore de educatie fizica prevazute in programa scolara si astfel au ocazia sa faca si ceva miscare fizica cu sau fara voia lor, dar este de preferat ca ele sa nu se limiteze la doar atat ci sa completeze si cu putina alergare usoara sau chiar si cu mersul pe jos, de placere. Sedintele de aerobic si fitness de la sala sunt si acestea binevenite insa miscarea in aer liber este mult mai ofertanta din toate punctele de vedere.

Pentru adolescente, dieta de slabire nu este sub nici o forma recomandata, dar e adevarat ca trebuie obligatoriu luate masuri utile si la timp de fiecare data cand se observa cresteri suspecte in greutate. Nu infometarea si postul indelungat vor putea rezolva o asemenea problema ci tot dieta echilibrata combinata cu miscare fizica si evitarea stresului la masa sunt solutiile ideale.

Consumul de stimulente cerebrale si substante halucinante, desi practicat de multi dintre adolescenti, nu va ajuta deloc la mentinerea unui corp frumos si bine structurat, chiar daca unii cred ca lucrurile cam asa ar sta, deoarece sunt suprasolicitate cam toate organele majore ale trupului, este redus apetitul alimentar in mod artificial si se creeaza astfel bazele unei alimentatii nesanatoase, cu repercusiuni dintre cele mai negative pe viitor.

Dieta cea mai recomandata pentru adolescenti presupune de fapt asumarea unui adevarat stil de viata, specific de altfel acestei varste frumoase, unde impetuozitatea, curajul, atractia fata de frumos si lipsa de experienta se vor putea regasi si in plan alimentar, prin experimentarea unor noi feluri de mancare, sanatoase, estetice, dar si diverse, prin impunerea unor obiective clare si eficiente la dieta sau prin apelul la medici, educatori si parinti, care sa ofere sfaturi utile atat pentru o alimentatie sanatoasa cat si pentru alte aspecte de viata.

Poate parea paradoxal la prima vedere, dar exista si adolescenti care reusesc sa isi motiveze intreaga familie in directia unei alimentatii mai sanatoase, fie usor vegetariana, fie cu mai putina sare, zahar si grasimi. Tineretea si curajul acestei varste pot fi foarte "molipsitoare" insa tine doar de adolescenti sa reuseasca sa speculeze aceste avantaje ale lor in sens pozitiv atat pentru dansii cat si pentru toti cei care fac parte din universul lor apropiat.

Autor:  Lucia Mihailescu