Site coolinaria.ro

Curatarea recipientelor de bucatarie


Curatarea recipientelor de bucatarie In special recipientele de bucatarie in care se depoziteaza alimente pentru mai multa vreme merita o atentie speciala, in cazul borcanelor sau a altor recipiente care vor contine conserve, tocanite, dulciuri sau condimente fiind nevoie nu doar de curatarea lor ireprosabila, dar si de asigurarea ca ele vor putea fi inchise ermetic de fiecare data.

In ce priveste insa restul recipientelor folosite la gatit, este indicat sa se utilizeze mereu aceeasi metoda optima de curatare a lor, de obicei aceasta fiind si cea recomandata de catre producator. Astfel, toate tavile si recipientele folosite la copt vor putea fi usor curatate prin apelul la detergent de vase si apa calda, fiind recomandat uneori sa fie lasat asa peste noapte si sa se spele bine abia a doua zi.

Suprafetele care sunt insa prevazute cu material fara aderenta la gatit nu vor putea fi curatate nici cu detergent de vase si nici prin frecare ci, in acest caz se va apela doar la apa calda, un burete fin de vase si nici nu se poate lasa pentru prea multa vreme apa in ele ci trebuiesc curate cat mai repede posibil. Chiar si grasimile mai dense se vor elimina destul de usor daca se insista doar cu apa calda si un burete curat.

Orezul, cartofii prajiti si alte preparate de acest tip au tendinta sa se lipeasca mai usor la gatit si de aceea in cazul lor este recomandat ca, inainte de a fi spalate cu apa calda si detergent, sa se puna apa rece in recipientul unde au fost gatite si sa se lase astfel intre 1/2 ora si 1 ora si abia apoi sa se apeleze la apa calda si detergent. Apa rece va inmuia multumitor resturile alimentare pe cand apa calda va avea un efect contrar, lipindu-le mai tare de suprafata recipientului.

In sfarsit, laptele poate lasa si acesta urme destul de urate de grasimi pe peretii recipientului unde a fost fiert, iar metoda recomandata in acest caz este utilizarea aburilor sau chiar fierberea unei cantitati moderate de apa in recipientul unde a fost fiert anterior laptele. Astfel laptele se va curata mai usor de pe peretii recipientului.

Autor:  Lucia Mihailescu