Site coolinaria.ro

Modalitati diferite de a aseza masa


Modalitati diferite de a aseza masa Una dintre regulile de aur la asezarea mesei, indiferent de gradul sau de formalism, este gestionarea minutioasa a spatiului, care sa nu ofere la final impresia de aglomerat. Pentru fiecare loc de la masa trebuie rezervat deci un spatiu anume, delimitandu-se clar acestea intre ele.

La asezarea mesei, mai ales mijlocul mesei nu trebuie aglomerat, pentru a permite mesenilor sa converseze si sa serveasca preparatele in voie. De aceea, desertul, cafeaua sau fructele nu ar trebui aduse decat la final, atunci cand dimensiunile mesei nu permit asezarea lor din start.

Decoratiunile alese la asezarea mesei este bine sa fie plasate cu subtilitate atat direct pe fata de masa, fara a ocupa mult spatiu, cat si pe diferite piese de mobilier sau chiar peretii camerei unde se serveste masa.

O masa festiva presupune dispunerea tacamurilor in ordinea in care vor fi acestea folosite, dinspre exterior catre interior. Cele folosite la desert pot sau nu sa fie asezate de la bun inceput, iar paharele de asemenea pot aparea pe parcurs, obligatoriu fiind doar paharul pentru servit apa, in stanga, si cel de vin, in dreapta. Pentru economie de spatiu, servetelul (din material textil) poate fi plasat direct pe platoul de servit sau la stanga furculitelor.

Mesele de familie permit o mai laxa gestionare a spatiului, dar si mai mult loc la masa. Ustensilele pentru desert chiar nu mai sunt cerute acum decat la final si nici chiar toate tacamurile cerute de servirea felurilor urmatoare, iar dintre pahare nu se impune decat prezenta paharului de apa sau cel de suc. Se pot folosi exclusiv servetele de hartie acum, asezate de asemenea la stanga furculitelor sau direct pe platou.

Mai simplu vor sta lucrurile la mesele tip bufet, unde de obicei se aseaza de la un capat la altul mai intai aperitivele, apoi felul principal, legume, salate, painea si, in sfarsit deserturile. Decoratiunile se pot plasa mai abundent acum deoarece tacamurile nu vor fi prezente pe toata suprafata mesei si nici paharele de apa sau de vin, care pot fi asezate pe o alta masa, speciala.

Indiferent de tipul de masa pe care urmeaza sa o pregatim, aspectul aerisit si estetic este de importanta majora, iar aceasta regula nu trebuie nicicand ignorata. Trebuie mereu sa stim cati invitati vor servi masa pentru a fi astfel capabili sa alegem o masa de dimensiuni potrivite, unde sa putem aseza in voie toate tacamurile, platourile si paharele necesare.

Autor:  Lucia Mihailescu