Site coolinaria.ro

Dieta latino-americana


Dieta latino-americana Spre deosebire de cetatenii Statelor Unite ale Americii, care au intr-adevar probleme serioase cu controlul greutatii corporale, latino-americanii reusesc sa se mentine la niste standarde optime din acest punct de vedere, iar dieta lor, paradoxal, nu pare foarte diferita de aceea practicata in S.U.A..

Ceea ce le permite insa latino-americanilor sa isi pastreze corpurile suple este evitarea constanta a grasimilor si a produselor tip fast-food, destul de pretentioase pentru buzunarele lor, ei optand mai des pentru mancare calda preparata acasa, cu ingrediente naturale si condimente proaspete, e drept uneori foarte picante.

S-a observat de fapt ca latino-americanii care emigreaza in Statele Unite risca sa se ingrase simtitor in foarte scurta vreme de la intrarea in "tara tuturor posibilitatilor", iar motivele sunt destul de clare, ei alegand aici o schimbare majora de dieta si consumand pe fuga produse semi-preparate si gata preparate, pentru a se intoarce repede apoi la afacerile lor de zi de zi.

In mod obisnuit totusi, latino-americanii practica o dieta bine echilibrata, ei procurandu-si, de exemplu, proteine de calitate din carnea de pasare si de peste, din fructele de mare, lactate si branzeturi, iar carbohidratii complecsi provin si in acest caz ca oriunde altundeva in lume din legume si cereale integrale sau din fructe si mai putin din produse procesate.

Un rol important pentru dieta latino-americana il au si antioxidantii, obtinuti din surse variate si cu un rol pozitiv asupra sanatatii pe termen lung. Antioxidantii introdusi regulat la dieta pot astfel ajuta atat la detoxifierea organismului cat si la cresterea simtitoare a ratei metabolismului. Rosiile tomatillo sunt un bun exemplu de produse alimentare de exceptie, foarte asemanatoare cu rosiile obisnuite de consum, dar mult mai bogate in nutrimente, antioxidanti inclusiv.

Alaturi de bine-cunoscutele legume boabe picante din America Latina, condimentele joaca si acestea un rol esential in mentinerea greutatii corporale la niste parametri optimi, aici putand fi date ca exemple produse deja consacrate precum coriandrul, usturoiul ceapa, sau avocado, dar si ardeii picanti sau sosul picant de chilli.

Dieta latino-americana poate oferi meniuri foarte variate si bogate in nutrimente, de aici originand si o serie de preparate faimoase, care fac in prezent deliciul gurmanzilor din intreaga lume. Latino-americanii nu fac niciodata abuz de grasimi sau de zahar la prepararea meselor zilnice, iar acest lucru le-a permis sa isi structureze unele dintre cele mai sanatoase scoli culinare din intreaga lume.

Punctele forte ale dietelor de tip latino-american se regasesc in mesele gustoase, dar sarace in calorii, aportul bun de nutrimente zilnice precum si bogatia de antioxidanti si alte substante foarte utile pentru sanatatea organismului. Ca minusuri se pot semnala abuzul de condimente picante sau de alte ingrediente care fac deliciul multor mese, dar nu contin neaparat nutrimente de calitate.

Una peste alta, o dieta de tip latino-american poate fi recomandata oricarei persoane care doreste sa exercite un bun control asupra greutatii corporale, dar se cere atentie marita la ingredientele picante si de asemenea la marimea portiilor la masa, preparatele latino-americane fiind suficient de gustoase incat sa tenteze pe oricine cu o portie suplimentara.

Autor:  Lucia Mihailescu