Site coolinaria.ro

Rolul antioxidantilor la dieta


Rolul antioxidantilor la dieta Cei mai mari inamici pe care ii poate intalni organismul nostru si care sunt un rezultat direct al unei alimentatii haotice sunt asa-numitii radicali liberi, care pot slabi drastic sistemul imunitar, atacandu-l la nivel molecular, adica acolo unde se regaseste ADN-ul si unde orice modificari ne pot fi fatale.

Antioxidantii sunt in prezent una dintre cele mai sigure cai la indemana noastra prin care sa fie eliminati cu succes acesti radicali liberi, protejandu-ne organismul impotriva unor boli temute precum cancerul, diabetul sau bolile de inima. Antioxidantii stimuleaza de fapt activitatea intregului orgasnim, ei actionand de asemenea la nivel molecular si oferind prin aceasta un plus de energie pentru noi.

Cele mai sigure si ieftine surse de unde se pot obtine antioxidantii sunt legumele, verdeturile si fructele, tot acestea avand si un rol pozitiv in detoxifierea organismului. Mai toate legumele si fructele contin si antioxidanti utili, dar este adevarat si faptul ca anumite fructe si legume pot fi asemuite cu niste farmacii ale naturii, atat de bogate sunt ele in nutrimente de calitate si antioxidanti diversi.

Dintre produsele recomandate pentru dietele care urmaresc un aport marit de antioxidanti putem enumera fructele de padure, rodiile, mango, papaia, ciocolata, broccoli, spanacul, ardeii grasi, rosiile, merele, ouale, iaurtul branzeturi diverse, avocado, carnea de peste, dar si produse lichide precum uleiul de masline, vinul rosu sau ceaiul verde.

Persoanele care includ in meniul zilnic si alimente de tipul celor amintite mai sus se vor bucura de o protectie suplimentara in fata bolii, organismul lor fiind astfel ajutat sa se descurce mai usor si mai eficient cu agresiunile generate de asa-zisii radicali liberi. Suplimentar, prin aportul de antioxidanti se incetinesc si efectele imbatranirii, iar viata activa, inclusiv cea in plan sexual, poate fi traita la parametrii sai optimi.

Autor:  Lucia Mihailescu