Site coolinaria.ro

Cum sa mancam sanatos la restaurantele fast-food?


Cum sa mancam sanatos la restaurantele fast-food? Campaniile foarte tenace din ultima vreme, de constientizare asupra riscurilor la care ne expunem prin abuzul de grasimi, sare si zahar din alimentatie, au reusit sa aduca un plus de sanatate si in domeniul preparatelor de tip fast-food, in prezent fiind ceva mai simplu sa comanzi o masa usoara si plina de nutrimente bune la aproape orice restaurant fast-food.

Cei mai inspirati dintre patronii de astfel de restaurante au venit si cu ideea de a adauga in meniul informativ oferit clientilor unele specificatii de natura strict nutritionala, doritorii stiind astfel cate calorii va contine portia preferata de mancare si de asemenea si continutul de sare, zahar, grasimi sau alte ingrediente sanatoase sau mai putin sanatoase.

Inclusiv persoanele care sufera de boli cronice ale sistemului digestiv, ale ficatului sau de diabet, pot servi masa la restaurantele fast-food, unde sa aleaga un meniu vegetarian sau de dieta, suficient de gustos incat sa merite incercat de proba. Se pot astfel consuma alimente naturale, gatite prin tehnici simple si sanatoase, intru totul indicate pentru cei care sufera de anumite afectiuni.

Vor trebui insa sa fie in continuare supravegheate portiile la masa deoarece, de multe ori, acestea vor depasi necesarul imediat, patronii avand obiceiul de a umple farfuria cu toate bunataturile in speranta ca astfel isi vor convinge clientii de seriozitatea si devotamentul lor. Mai ales daca preparatele includ carne sau grasimi, controlul portiilor la masa se impune de la sine ca masura utile pentru controlul greutatii corporale.

Un alt aspect negativ pe durata servirii meselor la restaurantele fast-food este absenta apei plate pentru consum, care ar trebui sa se afle mereu la dispozitia clientilor, dar nu intotdeauna vei putea beneficia de acest lucru, putand sa fii servit insa cu sucuri, ceaiuri sau alte bauturi nu neaparat sanatoase si recomandate. Consumul de apa plata la masa este totusi obligatoriu deoarece preparatele fast-food sunt si mai condimentate si mai incarcate decat alte alimente si doar apa va reusi sa balanseze fericit acest surplus de "toxine".

Desi nu e prea civilizat si nici prea economic, uneori se pot indeparta din farfurie, inainte de servirea mesei, si acele ingrediente care contin un surplus de ulei vegetal, grasimi sau sare, ori acelea care au prea multe calorii. Acest lucru nu va fi necesar acolo unde se realizeaza si meniuri personalizate, dar se poate impune in situatiile in care meniul este unul fix, iar plata se face oricum la aceleasi tarife.

Uneori, la masa parca ar mai fi nevoie de un ingredient care sa faca totul perfect si chiar daca acesta nu exista in meniu, tot e bine sa ne interesam daca nu putem primi, de exemplu, si o ceapa verde sau o portocala ori mai mult busuioc sau menta. Astfel vom putea manca la fel ca si acasa, dar in conditii mai selecte si inca fara a renunta la gusturile noastre obisnuite.

De evitat la restaurantele fast-food vor fi intotdeauna preparatele rapide, de tipul pulpitelor de pui prajite, a pateurilor, cartofilor prajiti sau a altor alimente prajite din greu si pline de sare, piper sau alte condimente "grele". Chiar daca va trebui sa se astepte un sfert de ora mai mult, merita facuta o comanda care sa includa un meniu sanatos, iar gustarile rapide sa fie servite doar foarte rar.

Desi prin chiar denumirea lor, restaurantele fast-food sugereaza intr-un fel graba, nu este necesar sa mancam repede si stand in picioare ci se poate servi masa aproape ca acasa, adica asezat civilizat la masa si mancand cu imbucaturi mici si fara graba. Mai ales daca vizitele la fast-food sunt foarte dese, acest obicei bun nu trebuie eliminat din comportamentul nostru alimentar.

Ca regula generala, de care e bine sa ne aducem mereu aminte, mesele sanatoase de tip fast-food este bine sa insoteasca fericit dieta noastra obisnuita si nicidecum sa contravina acesteia. Daca suntem vegetarieni sau practicam o dieta de detoxifiere atunci si la fast-food vom comanda meniuri speciale, iar daca ne bazam pe o dieta pe baza de proteine bineinteles ca preparatele fast-food ne vor putea servi de minune si din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu