Site coolinaria.ro

O dieta utila, anti-candidoza


O dieta utila, anti-candidoza Dieta anti-candidoza, departe de a se adresa doar unui grup restrans de persoane, este special gandita pentru a preveni cu succes dezvoltarea in exces a unor micro-organisme toxice care sunt prezente la toti oamenii si nu doar la anumite persoane cu grad mare de risc. Cel mai cunoscut astfel de micro-organism se numeste Candida albicans si de aici si denumirea dietei in sine.

In situatia in care organismul uman nu mai poate controla eficient populatia de micro-organisme candida, pot aparea afectiuni destul de serioase de tipul vaginitelor, durerilor musculare, iritatii si abcese, infectii la mai toate organele majore, balonare, stari de depresie sau chiar si diabet. Acest lucru este cauzat in principal de o alimentatie gresita si de aceea este indicat sa se respecte intotdeauna si regulile de baza ale dietei anti-candidoza.

In esenta, dieta anti-candidoza este o dieta de detoxifiere a organismului menita sa curete organismul de aceste micro-organisme numite candida, care s-au dezvoltat in exces. Se recomanda si aici deci ca masuri utile perioade rezonabile de post, apelarea la procedee de curatare a colonului, consumul marit de apa proaspata, ceaiuri si sucuri naturale, exercitii fizice si alte masuri de detoxifiere generala.

Dintre alimentele care joaca un rol foarte pozitiv pentru eliminarea micro-organismelor tip candida merita amintite in primul rand produsele probiotice, care vor stimula refacerea florei intestinale, inhiband dezvoltarea nejustificata de candida si asigurand o digestie optima. O crestere a aciditatii din intestine va bloca devoltarea de candida, iar probioticele chiar acest lucru il produc in organismul uman.

Dieta anti-candidoza nu este nicidecum o dieta de scurta durata ci dimpotriva este menita sa ne insoteasca pe tot parcursul vietii, fiind deci recomandat sa se respecte intotdeauna principiile sale de baza si mai ales cele care privesc in mod expres planul alimentatiei zilnice. Zaharul si carbohidratii simpli sunt factori favorizanti a cresterii populatiei de candida si de aceea trebuie reduse la minimum din dieta.

Pe langa produsele care contin zahar si cele pe baza de faina alba rafinata, dieta anti-candidoza interzice si consumul regulat de branzeturi tari si innobilate cu mucegai, alcool, ciocolata, fructe zaharisite sau uscate sau chiar fructe proaspete care contin mult zahar. Alimentele preparate cu drojdie, cele care contin cereale in exces, otetul alimentar, produsele obtinute prin fermentare in general sunt toate contraindicate deoarece stimuleaza inmultirea de candida.

De preferat, la dieta anti-candidoza sunt alimente precum cele bogate in proteine (carne de vita, carne de pasare, peste si oua), legume si zarzavaturi (care contin carbohidrati complecsi si nu simpli), lactate si in special iaurturi diverse, secara, orez, ovaz si, atunci cand se pot procura, alge verzi de tipul spirulinei.

Dieta anti-candidoza se tine de obicei pe parcursul a 3 luni de zile dupa care se poate trece la un alt fel de dieta, urmand sa se revina periodic la o dieta anti-candidoza, mai ales daca se stie ca s-au consumat in exces produse bogate in zahar, faina alba rafinata, preparate pe baza de drojdie sau alte produse cu grad de risc. Este o dieta importanta si poate ajuta la prevenirea multor afectiuni, care in timp ajung sa degenereze in boli cronice daca nu sunt tratate corespunzator.

Autor:  Lucia Mihailescu