Site coolinaria.ro

Cum a aparut ciocolata?


Cum a aparut ciocolata? In America de dinainte de colonizare, boabele de cacao se macinau si se foloseau la prepararea unei bauturi amare, cu apa rece numita "xocalatl", de unde mai apoi se va trage si denumirea sub care cunoastem in prezent produsele de baza de cacao, adica "ciocolata".

Amerindienii nu indulceau mai deloc "ciocolata" lor rece decat foarte rar, cand adaugau putina miere de albine sau vanilie pentru a ameliora gustul destul de amar al bauturii pe baza de boabe de cacao. Intrucat aceasta bautura se consuma des peste zi, conchistadorii spanioli au preluat acest obicei si l-au adus la curtea regala de unde se va raspandi apoi in intreaga Europa.

Bauturile pe baza de cacao au avut intotdeauna un efect stimulator, iar europenii, foarte inventivi de felul lor, au inceput sa experimenteze mai intai cu apa calda si apoi cu diferite ingrediente la prepararea de bauturi tot mai placute ca gust. Nu peste multa vreme aveau sa apara si batoanele de ciocolata, nu foarte diferite de cele pe care le consumam si in prezent.

In intreaga Europa, afacerile cu cacao de import au inflorit, iar austriecii, englezii, spaniolii si francezii au dezvoltat o adevarata industrie a ciocolatei in foarte scurta vreme. Intreprinzatori celebri, precum Nestle, Cadbury sau Cailler si-au pus amprenta pe produsele lor unice inca din secolul al 19-lea, creand linii de productie de succes, care includeau si caramele, bomboane de ciocolata sau alte dulciuri foarte cautate.

In prezent, ciocolata si produsele pe baza de ciocolata sunt usor de gasit in intreaga lume, dar exista totusi serioase semne de intrebare asupra viitorului deoarece boabele de cacao necesita un climat special, bogat in ploi, dar si cu temperaturi mari, pentru a fi obtinute recolte bogate. Intrucat lumea este amenintata atat de schimbarile majore de climat cat si de incendii si alte calamitati naturale, se prea poate ca productia de boabe de cacao sa scada simtitor in anii care vor veni.

Tot mai multi producatori, altadata foarte seriosi, fac compromisuri si apeleaza la ingrediente de laborator, diminuand cantitatea de cacao organica si adaugand aditivi si aromatizanti identic naturali, iar asemenea tehnologii nu sunt nici pe departe sanatoase, punand in pericol sanatatea publica. Daca salvarea va veni de undeva, atunci tot cei care beneficiaza de pe urma consumului de cacao, adica oamenii, vor putea sa intreprinda actiuni cu efect pozitiv atat asupra climatului cat si asupra viitoarelor recolte de boabe de cacao.

Autor:  Lucia Mihailescu