Site coolinaria.ro

Introducere in universul pastelor fainoase


Introducere in universul pastelor fainoase Pastele fainoase pot fi folosite atat ca ingredient alimentar cat si ca fel principal de mancare, iar diversitatea lor este uimitoare, existand in prezent nenumarate tipuri de paste fainoase de toate formele, marimile si chiar culorile in intreaga lume. In ciuda acestei mari varietati a pastelor fainoase, se vorbeste in general de doua categorii de paste fainoase, respectiv de pastele fainoase uscate si de pastele fainoase proaspete.

Pastele fainoase proaspete sunt mai putin numeroase decat cele uscate, dar cele care exista au o savoare superioara pastelor uscate. Intrucat cele mai multe paste fainoase proaspete contin oua, apa, legume, condimente si alte ingrediente usor perisabile, este indicat ca aceste paste sa fie gatite cat mai repede de la producerea lor. De obicei aceste paste sa fac in aceeasi zi in care se vor si gati, dar exista sortimente de paste fainoase proaspete in comert, care pot fi tinute intr-o stare buna gratie inghetarii sau chiar congelarii lor.

pastele fainoase uscate sunt disponibile in foarte multe varietati, au multe forme si dimensiuni si sunt de obicei procurate din comert si mai rar vor putea fi preparate acasa. Pastele uscate nu necesita congelarea sau pastrarea la rece deoarece au un termen lung de garantie si nu isi altereaza proprietatile in timp. Spre deosebire de pastele proaspete, pastele uscate nu au un gust deosebit si nici nu sunt bogate in nutrimente ca cele proaspete. La gatit, pastele fainoase uscate cer mai multa vreme, pe cand cele proaspete se gatesc mult mai usor si mai repede.

Pastele fainoase proaspete sunt deci superioare celor uscate din punct de vedere calitativ, dar trebuie preparate in aceeasi zi in care se vor gati si acest lucru reprezinta o afacere de succes in foarte putine tari din intreaga lume. Din comoditate, dar si pentru ca nu stiu cum se le prepare pe cele proaspete, cei mai multi bucatari vor apela mereu la pastele uscate, mancarea pierzand totusi mult din aroma sa deosebita. Pastele proaspete permit chiar si experimente de succes, in compozitia lor putand sa fie adaugate si legume diverse sau verdeturi care sa le dea o savoare in plus.

Din punct de vedere a formei pe care o au, pastele fainoase se mai pot clasifica si in paste tip taietei, paste tip macaroane, paste pentru supe si paste umplute. Separat de acestea, mai exista si pastele specifice bucatariei asiatice, care seamana mult cu taieteii, dar au forme si nuante speciale, care le dau un specific aparte. De obicei, pastele pline cer un timp mai mare de gatire in timp ce pastele tubulare vor putea fi gatite mai usor. Astfel se specializeaza pastele fainoase si dupa destinatia lor la gatit, cele pline mergand bine ca ingrediente culinare, iar cele tubulare ca feluri principale cu sau fara un sos insotitor.

Pastele fainoase pot fi folosite si la prepararea de salate gustoase, dar si ca ingredient culinar intr-o foarte larga varietate de feluri de mancare. Plecand de la supe si ciorbe si ajungand la preparatele din carne la cuptor, pastele fainoase pot face deliciul cunoscatorilor. In special pastele fainoase proaspete merita introduse constant la dieta deoarece, spre deosebire de cele uscate, cele proaspete pot fi si mai gustoase, si mai pline de nutrimente sanatoase.

Autor:  Lucia Mihailescu