Site coolinaria.ro

Uleiul de masline


Uleiul de masline Toata lumea vorbeste despre cat de daunatoare sunt grasimile si cum ne afecteaza ele sanatatea dar nimeni nu pune in discutie faptul ca exista grasimi care ne fac bine si care ne protejeaza impotriva bolilor. Uleiul de masline face parte din gasca de baieti buni de grasimi ce ne protejeaza inima de a nu bate atat de repede incat sa depaseasca recordul la viteza si este benefic prin faptul ca elimina colesterolul de care nu avem nevoie din sange si care ne face rau.

In ce priveste uleiul de masline poate fi de diferite tipuri si chiar culori in functie de tipul de masline folosite si de regiunea din care acestea provin.

Uleiul de masline este gradat in functie de continutul de acid pe care acesta il detine. Uleiurile de masline cele mai bune sunt cele "presate", poarta acesta denumire deoarece uleiul a fost obtinut dupa ce maslinele au fost presate, prin diferite metode, astfel se obtine un ulei cu un continut de acid foarte scazut.

Sunt sigura ca ati auzit de cuvantul "light" mai ales la sucuri, a devenit ceva la moda; nu trebuie sa va mirati, dar acesta este intalnit si la uleiul de masline ..."light" este un produs relativ nou care prin culoarea sa deschisa si gustul usor este obtinut printr-un proces special de filtrare. Sa nu va amagiti crezand ca prin aceasta noua denumire ar avea mai putin grasimi sau calorii, are la fel de multe ca si cel normal; cuvantul "light" face referire doar la culoare si la consistenta, care fiind intr-o proportie mai scazuta permite ca uleiul sa fie folosit si la diverse preparate la care cel obisnuit nu ar fi dat gustul dorit din cauza compozitiei sale vascoase.

Uleiul de masline este valabil pana la 6 luni de zile si se tine in locuri intunecoase si reci. Este folosit nu numai in gastronomie, dar si in industria frumusetii pentru fabricarea sapunurilor, dar si pentru obtinerea unor uleiuri de masaj. Totodata este folosit cel mai adesea in curele de slabire deoarece are o cantintate redusa de grasimi. Un alt avantaj este continutul considerabil de vitamina A si E, ce protejeaza pielea de razele daunatoare cu care ne infruntam in fiecare vara, fiind si un leac miraculos in ce priveste arsurile provocate de soare. Aplicata pe acestea contribuie la reducerea semnificativa a durerii si grabeste vindecarea. In plus, uleiul de masline contribuie la dezvoltarea oaselor dar si a sistemului nervos.

Are un rol important in gastronomie nu numai datorita calitatilor sale culinare, dar si a faptului ca este un conservant natural al mancarurilor, poate fi folosit atat la salate, dar si la pregatirea un prajituri delicioase.

Autor:  Raluca Rusu