Site coolinaria.ro

Aditivi alimentari daunatori sanatatii publice


Aditivi alimentari daunatori sanatatii publice Printre E-urile alimentare prezente in multe dintre produsele existente in prezent pe piata din Romania, apar listate si unele substante cu rol deosebit de nociv pentru sanatatea noastra pe termen lung, iar marele public merita sa fie bine informat din acest punct de vedere pentru a se putea proteja multumitor pe viitor de efectele ingerarii in exces de astfel de E-uri alimentare.

Pe primul loc intalnim celebrul Nitrat de Sodiu (E251), folosit drept conservant si chiar colorant alimentar in multe semi-preparate din carne precum mezelurile, sunca, pastrama, pestele afumat si asa mai departe. Este un ingredient care a fost direct legat de dezvoltarea celulelor cancerigene si ar trebui eliminat definitiv din industria alimentara din intreaga lume.

Antioxidantul de laborator numit Galat Propil (E310) poate preveni rancezirea uleiurilor si a grasimilor alimentare, dar ridica serioase suspiciuni atunci cand vine vorba despre cei care au risc de cancer sau probleme ale sistemului digestiv. Inclusiv margarina poate contine acest periculos ingredient.

Aditivul numit Monosodiu Glutamat (E621) este un amino-acid utilizat ca aromatizant si potentiator de gust in produse tip instant precum supele, aperitive diverse sau in chipsuri si snacksuri si are un rol negativ asupra sanatatii celulelor nervoase. Se recomanda de mai multa vreme inlocuirea definitiva a acestui aditiv cu sarea de bucatarie deoarece, desi nociva si aceasta, nu are aceleasi efecte distrugatoare asupra organismului uman.

Acesulfam K si, mai nou, si Aspartamul sunt indulcitori artificiali care au patruns relativ recent pe piata romaneasca, dar deja sunt puse sub semnul suspiciunii, existand studii care atesta aparitia cancerului la animalele de laborator insa nu si studii care sa confirme ca acest lucru este valabil si la oameni. Cu toate acestea, merita oferita atentie acestor ingrediente si sunt de evitat produsele care le contin.

Toti colorantii alimentari de laborator sunt nocivi pentru sanatatea noastra pe termen lung deoarece pot conduce la aparitia cancerului si a altor afectiuni si este ingrijorator faptul ca acestia sunt prezenti intr-o gama foarte variata de produse alimentare, atat solide cat si lichide.

In sfarsit, zaharul rafinat (zaharul alb de consum) si sarea de bucatarie sunt prezente ca ingrediente la vedere sau ascunse in foarte multe produse alimentare si trebuie mereu luate in calcul pentru a nu se depasi dozele zilnice recomandate de catre autoritatea medicala. Inclusiv fructele si legumele pot contine zahar, iar consumul lor in exces, mai ales subforma de suc natural poate dauna destul de mult sanatatii noastre.

Autor:  Lucia Mihailescu