Site coolinaria.ro

Despre dieta Montignac


Despre dieta Montignac Foarte populara cu zece ani si mai bine in urma, dieta Montignac nu si-a pierdut cu nimic din eficienta sa ca dieta de slabit, dar lipsa de promovare pe scara larga a trecut-o cu incetul in uitare si este bine sa ne aducem aminte de principiile sale de baza pentru a putea sa o adoptam si noi cu succes.

Dieta Montignac poarta numele inventatorului sau, francezul Michel Montignac, director al unei companii farmaceutice internationale, care a intampinat in tinerete mari probleme legate de surplusul de greutate si incercarile repetate de a scapa de kilogramele suplimentare.

Initial destinata pentru a reduce relativ repede greutatea corporala, dieta Montignac s-a dovedit utila si in ce priveste imbunatatirea activitatii cardio-vasculare si prevenirea diabetului. Carbohidratii cu indice glicemic mare au fost gasiti responsabili atat pentru cresterea in greutate cat si pentru complicatiile de sanatate si de aceea s-a recomandat din start eliminarea lor de la dieta.

Dieta Montignac propune astfel de la bun inceput reducerea drastica a produselor bogate in carbohidrati cu indice glicemic mare precum dulciurile si prajiturile, cartofii, orezul, pastele fainoase, painea alba, care pot fi consumate in cantitati mici insa niciodata laolalta cu alte alimente bogate in grasimi, chiar si daca va fi vorba de ulei de masline sau carne de peste sau de pasare.

In paralel cu aceasta prima masura, se recomanda de asemenea si reducerea drastica sau chiar eliminarea de la dieta a lactatelor nedegresate, a untului gras sau a carnii grase, dar si reducerea la minimum a alimentelor prajite. Aceste interdictii, de fapt, constituie si prima faza a dietei Montignac, cand se tinteste scaderea in greutate prin eliminarea produselor amintite anterior si introducerea in dieta de produse cu carbohidrati naturali sanatosi si indice glicemic scazut si un aport moderat de proteine obtinute din peste si legume.

In cea de-a doua faza a dietei Montignac, se urmareste o constanta a planului alimentar initial, fiind permis sa se consume si alimente cu indice glicemic mai mare, dar destul de rar si, bineinteles, fara a se combina acestea cu aportul simultan de grasimi. Tot acum se vor fixa intr-o lista mai cuprinzatoare si acele produse alimentare preferate care au contribuit la pierderea in greutate, pentru a se putea apela alternativ la crearea de meniuri variate si pe viitor.

Foarte important, dieta Montignac recomanda servirea obligatorie a celor 3 mese principale ale zilei, fara excese, dar si fara a se sari peste vreuna dintre mese. Si intre mese se pot servi gustari sanatoase, daca se simte nevoia, dar cu moderatie. Desi se afirma ca este greu sa identifici alimente cu indice glicemic scazut, exista totusi tabeluri informative oferite marelui public inclusiv pe Internet, care faciliteaza astfel o selectie usoara si corecta a alimentelor de introdus in meniul zilnic.

Dintre celebritatile care au adoptat de-a lungul timpului dieta Montignac merita sa ii amintim pe actorul Gerard Depardieu, pe cantareata Kylie Minogue sau pe Beatrix, regina Olandei.

Autor:  Lucia Mihailescu