Site coolinaria.ro

Pestele ca aliment de baza a unei diete de succes


Pestele ca aliment de baza a unei diete de succes O dieta pe baza de peste, fructe de mare, care sa includa si o gama variata de fructe, legume si seminte este considerata in zilele noastre o dieta destul de echilibrata, plina de nutrimente bune si este cunoscuta sub denumirea de pescetarianism sau pesco-vegetarianism. Practicantii unei asemenea diete nu consuma altfel de carne decat cea de peste, dar pot include in dieta lor, pe langa legume si fructe, si unele produse de origine animala precum ouale sau lactatele.

Desi mai greu de procurat, pestele proaspat din toate speciile comestibile este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine si alte nutrimente utile si se stie in prezent faptul ca o dieta pe baza de peste contribuie decisiv la eliminarea grasimilor saturate din alimentatia zilnica, la un bun aport de proteine precum si la mentinerea echilibrului organismului prin suplimente naturale de acizi grasi omega-3 si alte substante de importanta vitala pentru sanatatea noastra.

Exista si parti negative ale dietei pescetariene, cel mai des acuzat in ultima vreme fiind riscul contaminarii cu mercur si bifenil policlorinat prin consumul de peste oceanic, proaspat sau congelat. Accentul la aceasta dieta se pune totusi si pe consumul de fructe, legume si cereale integrale, care pot ajuta organismul sa se detoxifieze multumitor chiar si in eventualitatea nivelului mai mare de mercur sau de alte substante nocive din carnea de peste.

De multe ori persoanele care practica dieta pesco-vegetariana sunt percepute ca vegetarieni get-beget insa nu este adevarat deoarece vegetarieni sunt doar cei care nu includ carnea de nici un tip in dieta lor. Produse de origine animala precum ouale si lactatele mai pot fi intalnite atat in dieta pescetarienilor cat si la vegetarieni insa pescetarienii nu se inscriu, prin consumul de carne de peste, in randul vegetarienilor.

Pesco-vegetarianismul este, una peste alta, o dieta echilibrata, ceva mai lipsita de riscuri pentru sanatate decat vegetarianismul, iar persoanele care practica acest stil alimentar cu siguranta se bucura de beneficii multiple si merita imitati in alegerea lor deoarece este vorba despre un plan alimentar de succes si deloc costisitor din punct de vedere financiar.

Autor:  Lucia Mihailescu