Site coolinaria.ro

O bucatarie condimentata


O bucatarie condimentata Bucatarie noastra va fi completa doar in momentul in care avem o adevarata colectie de condimente, mirodenii care ofera mancarurilor acel gustul ce le face atat de apetisante. In esenta, exista 2 tipuri de condimente: picante, printre care intalnim piper, hrean, usturoi, boia de ardei, mustar de masa, etc si aromatice: oregon, nucusoara, chimen, foi de dafin, vanilie, wasabi etc.

Piperul: originare din India, aceste bobite mici si negre care pot ingenunchia si cel mai inalt om din lume contin un alcaloid piperin ce ii confera gustul picant. Este unul din condimentele cele mai utilizate, pe langa piperul negru mai exista cel alb, verde si rosu, ce sunt mai putin cunoscute. Este cel mai adesea utilizat in condimentarea preparatelor din carne sau peste, dar si folosit in cantitati foarte mici in anumite salate. Stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor, si din cauza mirosului sau tipator este folosit in obtinerea parfumurilor barbatesti.

Ghimbirul: este cel mai adesea folosit la pregatirea sosurilor, dar si a unor bauturi, are o aroma iute ce completeaza compozitia. Este o mirodenie ce stimuleaza pofta de mancare, este antiseptic de aceea ceaiul de ghimbir este foarte popular proprietatilor sale de a combate raceala si febra. Provine din sudul Chinei facand parte dintr-o planta cu tulpina ce atinge 1 m si este cel mai adesea servit cu suhsi.

Scotisoara: provine din arborele cu acelasi nume din zona tropicala (Sri Lanka), este un condiment obtinut din scoarta, frunzele si fructele necoapte ale sale. Are o intensitate a gustului medie. Mirodenie cel mai des utilizata in pregatirea dulciurilor si a bauturilor, dar si a uleilor de masaj deoarece are un efect relaxant. Contine calciu, puteti pregati chiar si ceaiuri, iar aroma sa va destinde din primele minute atmosfera.

Mustarul: nu exista frigider care sa nu contine acest condiment cel mai adesea folosit alaturi de cartofii prajiti sau fripturi precum si pentru omogenizarea compozitiei diferitelor sosuri. In functie de cum este pregatit poate fi iute, mediu, extrem de iute. Provine din zona Mediteranei, se obtine prin macinarea semintelor plantei Sinapis.

Busuiocul: este o plata ierboasa originara din Asia, numele sau inseamna "rege", se foloseste cel mai adesea la supe/ciorbe. Tinut in frigider acest condiment poate rezista timp indelungat. Semintele de busuioc cand sunt puse in apa devin gelatioase si se folosesc in prepararea unor deserturi precum serbetul.

Wasabi: are consistenta hreanului, este comercializata atat in stare cruda cat si sub forma de pasta de culoare verde. Cel mai adesea acest condiment este servit cu preparatele din peste (sushi, ton somon etc), dar si cu orez. Are un gust intens si la fel ca si ceapa are efect lacrimogen. Si frunzele de wasabi sunt comestibile, si, la fel ca si varza, se pot pune la murat. Cunoscuta si ca "floarea soarelui de munte", wasabi are ca si tara de proveninta Japonia, singurul loc propice pentru cresterea ei, ceea ce explica si pretul destul de...piperat.

Autor:  Raluca Rusu