Site coolinaria.ro

Alcoolul ca ingredient culinar


Alcoolul ca ingredient culinar Multe preparate culinare fac apel si la alcool in retetele lor, iar acest lucru poate potenta pozitiv gustul mancarii, putin alcool introdus ca ingredient alimentar putand sa transforme o masa obisnuita intr-un eveniment foarte placut. In plan culinar, alcoolul are o dubla functie, dand si un gust placut mancarii, dar in egala masura ajutand simtitor si la fragezirea ingredientelor principale.

In bucataria din intreaga lume alcoolul apare in retetele culinare sub forma de vin, bautura spirtoasa, bere, lichior si altele. In cele mai multe cazuri, taria alcoolului este mult diminuata pe parcursul gatitului, astfel incat sa nu mai existe riscuri din acest punct de vedere, dar exista si retete in care nu se folosesc tehnici de gatit la temperatura ridicata, unde alcoolul isi va pastra taria si, de aceea, este intotdeauna indicat sa se aduca la cunostinta consumatorilor faptul ca un preparat sau altul contine si alcool.

Ca regula generala, se stie faptul ca persoanele care nu au voie sau nu doresc sa consume alcool nu trebuie sa consume nici preparate care il contin ca ingredient deoarece, oricat de mult ar fi diminuata taria sa de gatitul la temperaturi ridicate, tot mai raman unele reziduuri care sa altereze oarecum placerea servirii mesei in conditii de maxima relaxare si incredere. Alcoolul ca ingredient culinar este deci preferat de unele persoane si respins de altele si trebuie sa se respecte aceste preferinte deoarece fiecare dintre noi stie destul de bine ce ii prieste si ce nu la masa.

Felurile de mancare unde se foloseste mai des alcoolul ca ingredient culinar sunt tocanitele, sosurile, marinatele si chiar si unele supe si de asemenea o serie de produse de patiserie, inghetate si alte dulciuri care fac de multe ori deliciul cunoscatorilor. Flambarea alimentelor este o tehnica speciala, care presupune si folosirea alcoolului, dar aici merita oferita o maxima atentie deoarece exista riscuri serioase de accidentare sau de compromitere a mancarii in sine. Pentru flambare trebuie folosite doar recipiente metalice, iar timpul efectiv acordat acestei operatiuni este, de regula, foarte scurt.

Daca flambarea unor preparate culinare se face in principal pentru obtinerea unui efect estetic deosebit la servirea mesei, in alte cazuri unde alcoolul se foloseste ca ingredient culinar acesta este esential atat pentru fragezirea fibrelor alimentare mai dure ale unui ingredient de baza cat si si pentru potentarea aromelor unor alimente, care vor mirosi mai placut si vor avea un gust mai bun daca se adauga si putin alcool la gatit.

In bucatarie, doar persoanele cu experienta pot folosi alcoolul cu eficienta la gatit deoarece introducerea sa ca ingredient culinar nu este deloc o sarcina simpla si este necesar sa se cunoasca in detaliu tipul precis de alcool care se doreste folosit in reteta culinara precum si cantitatea exacta, dar si modul in care vor reactiona alimentele la cantitati mai mari sau mai mici de alcool introduse la gatit.

Nu in ultimul rand, nu trebuie sa se uite niciodata ca alcoolul care nu poate fi consumat ca atare, din cauza degradarii proprietatilor sale sau a calitatii sale inferioare, nu merita introdus nici la gatit deoarece mancarea nu va avea cu nimic de castigat prin aceasta. Inca exista multe persoane care utilizeaza vinuri de calitate indoielnica si bauturi spirtoase contrafacute la gatit si e pacat deoarece astfel este afectata cu mult si calitatea actului culinar. Atat ca ingredient culinar cat si ca bautura, alcoolul ales trebuie sa fie ori de calitate superioara ori, mai bine, sa nu fie deloc.

Autor:  Lucia Mihailescu