Site coolinaria.ro

Congelarea legumelor


Congelarea legumelor Nu trebuie sa iti fie frica sa congelezi legumele si sa le folosesti mai tarziu, cand vei avea nevoie de ele. Prin aceasta metoda nici nu lasi ca legume in stare foarte buna sa ajunga sa se strice si sa le arunci,si in plus realizezi si economii, legumele fiind de exemplu mult mai ieftine in sezonul cald. Legumele se pastreaza foarte bine cand sunt puse la congelat, singurul dezavantaj fiind ca devin mult mai moi dupa ce se dezgheata.
Pentru a pastra legumele intr-o stare cat mai buna trebuie sa sti urmatorul truc:
-Cumpara pungi de plastic pentru impachetat legume din comert, de preferinta cat mai groase.
-Acasa pune legumele la fiert maxim 5 minute dupa care scoate-le si spala-le cu apa rece
-Lasa-le la scurs, apoi impacheteaza-le in pungi si pune-le la inghetat.
Un alt truc consta in a pune legume in cantitati mici, cat pentru o portie de mancare in frigider, astfel atunci cand vei dori sa pregatesti o masa vei sti exact cate pachete sa scoti fara a dezgheta toata cantitatea de legume puse la congelat.

Legume precum vinetele sau ardeii grasi trebuiesc coapte inainte, apoi curatate bine si clatite cu apa rece. Abia apoi se vor impacheta in foliile speciale si se vor pune la congelator. Astfel pregatite, pentru a fi preparate ulterior va fi floare la ureche. Nu trebuie uitate nici pastaile, la care iti recomandam sa nu le pui intregi la inghetat, trebuie curatate de codite si spalate. Mazarea nu este neaparat nevoie sa fie fiarta inainte, dar numai in cazul in care boabele sunt de marimi mici, daca mazarea este mai mare atunci aceasta trebuie pusa mai intai la fiert (ca si de exemplu fasolea).

Temperatura din congelator trebuie sa fie cam in jur de -18 grade, iar legumele congelate pot fi folosite ulterior in a face orice tip de mancare preferati nu sunt restrictii de la supe, la salate etc.

Toate regulile specificate mai sus sunt puse in aplicare si pachetelor pe care le gasiti in comert, de aceea de cele mai multe ori nu este nevoie sa fierbi din nou legumele deoarece ele sunt deja fierte. Iar daca sunt puse la fiert deoarece este necesar datorita felului de mancare pregatit nu trebuie lasate pe foc foarte mult, riscind sa devina prea moi.

Un dezavantaj la acest tip de conservare este faptul ca produsele pierd din minerale, proteine si diversi nutrienti pe care le contin. Totodata, dupa decongelare, daca acestea nu sunt consumate se strica de trei ori mai rapid decat in stadiul de cruditati. Acest procedeu este doar o alternativa de care nu trebuie sa abuzam... tine cont ca pentru un trup sanatos si produsele pe care noi le folosim trebuie sa fie cat mai proaspete.

Autor:  Raluca Rusu