Site coolinaria.ro

Cele mai sanatoase alimente de introdus la dieta


Cele mai sanatoase alimente de introdus la dieta Mai toate dietele, indiferent de obiectivele lor, au si o serie de puncte comune, date in general de nimic altceva decat de chiar categoriile de alimente general recomandate publicului larg, care toate se regasesc in aproape orice dieta, fiind deci considerate de majoritatea nutritionistilor si medicilor ca alimente sanatoase, care nu implica riscuri pentru sanatatea nici unei persoane.

De fapt, daca s-ar urmari cu atentie aceste categorii de alimente, prezente la mai toate dietele moderne, cu siguranta s-ar putea elabora pe termen lung un plan alimentar sanatos si echilibrat, bazat exclusiv pe asemenea produse si neavand nevoie decat foarte rar de alte ingrediente decat cele deja existente la capitolul alimente sanatoase, bune de introdus la orice dieta.

1. Uleiul de masline si cel de floarea-soarelui Sunt uleiuri vegetale de nelipsit din alimentatia nici unui roman, care ofera nu doar un aport util de grasimi nesaturate, dar dau si un gust mai bun mancarii, ofera i vitamine si minerale utile si nici nu sunt greu de procurat.

2. Fructele In special merele, citricele si bananele au facut dintotdeauna parte din dieta romanilor si continua sa fie achizitionate si consumate cu mare placere, avantajul fiind ca in prezent ele pot fi procurate cu mai mare usurinta decat in epoca comunista. Si alte fructe sunt consumate cu pofta, dar aici dezavantajul e legat mai degraba de preturile uneori prea mari si nicidecum de faptul ca romanii nu ar dori sa includa si fructe variate in dieta lor. Mai nou, fructele de avocado si kiwi, alaturi de maslinele "mamut" si broccoli, fac furori printre romani insa, din pacate, sunt destul de scumpe ca pret.

3. Legumele si zarzavaturile sunt mult mai prezente la dieta decat fructele si nu e deloc rau ca se intampla asa deoarece, prin continutul crescut de zahar, fructele consumate in exces pot si dauna sanatatii populatiei. Legumele si zarzavaturile insa pot fi consumate din abundenta, neexistand riscuri pentru sanatate decat daca sunt gatite prin prajire in exces, se adauga ingrediente nesanatoase in exces sau se folosesc orice alte tehnici de gatit neortodoxe.

4. Cerealele integrale In perioada comunista cerealele integrale in alta forma decat ca ingrediente pentru painea neagra si cea integrala erau practic inexistente pe piata din Romania. In prezent, acestea se pot procura cu usurinta, dar exista si suficiente suspiciuni legate de profesionalismul si tehnologiile folosite de unii producatori, care nu pot oferi garantia unor produse intru totul sanatoase. Teoretic, cerealele integrale fie in paine, fie in alte forme sunt foarte utile pentru sanatate, dar din punct de vedere practic trebuie acordata maxima atentie la producatorii de la care se procura aceste cereale integrale.

5. Nuci, seminte, alune si condimente proaspete Mai putin alunele prajite si semintele de dovleac si cele de floarea-soarelui, in Romania nu se consuma nici in trecut si nu se consuma nici in prezent pe scara larga alte varietati de seminte sau alune ori nuci. Acestea sunt bune surse de proteine, amino-acizi si alte nutrimente de baza, dar producatorii nu isi permit riscul sa piarda bani pe o piata unde cererea din acest punct de vedere nu e deloc mare. Inclusiv piata condimentelor proaspete este slaba, fiind preferate inca, nu se stie de ce, condimentele uscate la pachet si produsele dezhidratate.

6. In sfarsit, sarea de mare si zaharul brun sunt considerate a fi superioare din toate punctele de vedere echivalentelor lor rafinate, adica sarea iodata de bucatarie si zaharul alb, dar si aici cererea este relativ mica, iar oferta nu intotdeauna de calitate. Din pacate mai trebuie sa asteptam ceva vreme pana ce sa va putea spune ca si aceste produse de maxima importanta pentru sanatate vor fi disponibile catre publicul larg.

Dupa cum se vede din cele prezentate mai sus, alimentele sanatoase de introdus la orice dieta nu includ neaparat si carnea, lactatele sau branzeturile deoarece foarte multe dintre nutrimentele pe care le contin produsele de origine animala se vor putea regasi, in cantitati mai mici, si la produsele vegetale sau in uleiuri si alte produse. Ouale, in schimb, ar merita si ele introduse la orice dieta, fie macar si doar sub forma de albus, deoarece sunt intr-adevar surse majore de nutrimente sanatoase si nici nu sunt greu de procurat.

Autor:  Lucia Mihailescu