Site coolinaria.ro

Iubeste secretele racoritoare!


Iubeste secretele racoritoare! Fără îndoială, îngheţata este unul dintre deserturile de vară la mare căutare, în special în zilele toride cu temperaturi de peste 300 Celsius. Îngheţata este una dintre micile plăceri ale anotimpului cald... pentru că oferă arome delicioase pe gustul tuturor şi o răcoare savuroasă.

Adevăraţii fani ai îngheţatei aşteaptă vara cu nerăbdare, testează toate sortimentele şi sunt la curent cu ultimele noutăţi în ceea ce priveşte produsele preferate. Iată însă câteva lucruri inedite pe care cu siguranţă nu le ştiai despre îngheţată şi despre fructe:

Italienii nu sunt cei mai mari consumatori de îngheţată...

Mulţi cred că mediteraneenii sunt cei mari consumatori de îngheţată, însă aceştia sunt, în realitate, finlandezii. Se confirmă astfel un adevăr ştiut dintotdeauna: îngheţata se poate savura indiferent de temperatura de afară.

Îngheţata a existat înainte de secolul al XV-lea...

Îngheţata a existat înainte de secolul al XV-lea, ea fiind menţionată şi în vremea romanilor, când împăratul Nero Claudius Caesar îşi trimitea sclavii în munţi după gheaţa de care avea nevoie pentru a-şi răci şi îngheţa sucurile de fructe. Secole mai târziu, Marco Polo aducea din călătoriile sale din Estul Îndepărtat o reţetă asemănătoare cu cea folosită azi pentru sorbet.

Există aproximativ 1000 de specii de mure...

Murele erau savurate de grecii antici, care le considerau un remediu împotriva afecţiunilor gâtului. În secolul al XVII-lea, murele erau folosite drept vopsea de păr. Sucul de mure era folosit pentru colorarea ţesăturilor indigo şi bleumarin. Murele negre (rezultate din încrucişarea dintre zmeure şi mure) au fost degustate pentru prima dată în anul 1893, la New York.

Cel mai vechi soi de portocale din lume se numeste Navel

Odinioară considerate fructele zeilor, portocalele au fost de fapt faimoasele „mere de aur” furate de Hercule. Civilizaţiile antice foloseau sucul şi coaja de portocale drept antidot împotriva otrăvurilor. Gustul şi aroma portocalelor se pot schimba în funcţie de locul în care au crescut pe copac. Fructele multor soiuri de portocal plutesc la suprafaţa apei, însă cele mai dulci se scufundă. Portocalele şi florile de portocal erau pe vremuri simboluri ale dragostei.

Secretele răcoritoare fac zilele călduroase de vară şi mai frumoase, desigur împreună cu o îngheţată delicioasă cu aromă de fructe, lapte, ciocolată sau vanilie. Un lucru este cert, îngheţata este desertul vedetă al verii iar fanii ei o savurează oriunde şi oricând.

Autor:  Iosub Alin