Site coolinaria.ro

Nu lasa pe maine ce poti face astazi!


Nu lasa pe maine ce poti face astazi! Foarte important de stiut pentru toate aspectele care privesc curatenie si igiena din bucatarie este faptul ca nu e bine sa se lase nimic murdar pentru mai tarziu ci este intru totul recomandat sa se curete ustensilele si recipientele folosite la gatit imediat dupa ce nu mai sunt necesare, iar cele pentru servit masa la scurta vreme dupa.

Curatenia din bucatarie merita facuta cat mai repede deoarece conditiile de umiditate ridicata, temperatura crescuta si resturile alimentare favorizeaza aici mai mult decat in alta camera aparitia de germeni si bacterii deosebit de periculoase pentru sanatatea noastra. Exista si substante speciale, unele naturale, altele nu, care pot ajuta mult la o curatenie usoara si temeninica a bucatariei.

Acidul citric este, de exemplu, recunoscut pentru proprietatile sale de exceptie si se pot achizitiona atat detergent de vase care sa il contina sau se poate pur si simplu apela la lamaile folosite pentru prepararea limonadei sau la gatit, frecandu-se cu ceea ce ramas recipientele pentru a se elimina petele si resturile alimentare mai usor.

Furnicile si gandacii sunt unul dintre inamicii principali ai curateniei in bucatarie, iar remediul pentru acestea poate consta fie in utilizarea unor substante speciale de curatat podeaua, fie in plasarea "strategica" de catei de usturoi, cu tot cu coaja, in locurile unde apar de obicei insectele sau chiar si in apropierea recipientelor unde se pastreaza zaharul sau alte produse care atrag furnicile.

Daca nu dorim sa ne imbibam hainele cu miros de mancare, pe parcursul gatitului este bine sa se inmoaie un prosop de bucatarie in apa, apoi sa se stoarca si sa se lase asa la uscat cat timp se gateste. Mirosurile din bucatarie vor fi absorbite de prosopul umed, iar la final se poate spala prosopul temeinic penru a se folosi in acelasi mod si in zilele care vor urma.

Un cuptor incarcat de mirosuri care refuza sa se indeparteze chiar si dupa ce cuptorul a fost bine curatat poate fi "ajutat" prin plasarea unei tavi cu apa fierbinte si ceai verde pe unul din rafturi sau plin plasarea unei solutii de apa fierbinte si otet sau apa fierbinte si zeama de lamaie. In scurta vreme toate mirosurile neplacute vor disparea ca de la sine.

Otetul este una dintre cele mai utile substante pentru curatenia din bucatarie, fiind de ajuns sa se inmoaie buretele de curatat in putin otet sau in solutie de apa calda cu otet pentru a se putea indeparta chiar si cele mai incapatanate pete sau resturi alimentare. Mirosul puternic al otetului dispare in scurta vreme deci nu exista un disconfort din acest punct de vedere.

Izul de ceapa sau cel de peste se indeparteaza mult mai usor daca in apa se adauga o lingura de bicarbonat de sodiu. La clatire insa va trebui sa se insiste putin mai mult.

Suprafetele si ustensilele din lemn, folosite la gatit, se curata mai usor daca in prealabil se presara sare de bucatarie peste ele si se freaca pe uscat cu aceasta sare, care indeparteaza multe dintre impuritatile pe care le contin. Abia dupa aceea se pot spala temeinic aceste ustensile si suprafete din lemn.

Sarea poate opri degajarea mirosurilor si a fumului in bucatarie daca se presara in timp util acolo unde este nevoie.

Ibricul de cafea folosit mai multa vreme poate fi curatat mai usor daca in prealabil se prepara un ceai negru sau verde in acest ibric. Bineinteles, ceaiul se va arunca, nefiind bun pentru consum, dar ibricul va putea fi curatat apoi usor deoarece substantele din ceai curata foarte bine peretii sai pe durata fierberii.

Hartia cerata este ideala pentru acoperirea rafturilor din camara de alimente sau din bucatarie. Se si curata usor si nici nu retine atat de repede praful si grasimile din bucatarie.

Autor:  Lucia Mihailescu