Site coolinaria.ro

Campioni olimpici care au practicat un stil de viata vegetarian


Campioni olimpici care au practicat un stil de viata vegetarian Asa cum spunea altadata Carl Lewis, unul dintre cei mai cunoscuti atleti medaliati la Jocurile Olimpice din secolul trecut, sportul de performanta se bazeaza in buna masura pe o dieta adecvata, iar in cazul sau aceasta a fost dieta vegetariana, atat de dispretuita de alti atleti, dar care lui Carl Lewis i-a facilitat castigarea a nu mai putin de 10 titluri olimpice supreme.

Ceea ce se mai aude deci pe la unii "specialisti", care cred sincer ca dezvoltarea unei bune mase musculare ar presupune implicit si consumul de mari cantitati de produse animale se dovedeste a fi un simplu mit, toate studiile stiintifice negative fiind practic spulberate nu doar prin acest exemplu elocvent oferit noua de Carl Lewis, dar si prin altele, pe care le vom prezenta in continuare.

Finlandezul Paavo Nurmi a practicat vegetarianismul de la frageda varsta de 12 ani si a reusit, odata intrat in lumea sportului de performanta, sa faca efectiv legea la probele de alergare pe distante lungi si medii de la Jocurile Olimpice din anii 1920, 1924, 1928, si in prezent el fiind considerat unul dintre cei mai mari atleti ai tuturor timpurilor.

Patinatoarea profesionista Surya Bonaly, care a reprezentat Franta la Jocurile Olimpice din anii 1992, 1994 si 1998, nu mai are nevoie de nici o prezentare, multi dintre romani amintindu-si cu placere transmisiunile de televiziune de la editii succesive ale J.O., care au avut-o ca protagonista de marca. Ea este o vegetariana declarata, de asemenea de la o varsta frageda, dar si un fervent aparator al drepturilor animalelor.

Debbie Lawrence, a fost campioana olimpica la proba de mars atletic, reprezentand Statele Unite ale Americii, si a declarat constant ca ceea ce a ajutat-o in mod deosebit sa ajunga pe podiumul de premiere a fost dieta vegetariana si foarte, foarte multa munca. Si mai tarziu, ea a sustinut cu tarie avantajele unei diete vegetariene pentru performanta sportiva, dar si pentru sanatatea organismului in sine.

Medaliatul multiplu la proba de sprint pe 100m, Leroy Burrell, reprezentand Statele Unite ale Americii, este si dansul un binecunoscut atlet de top care a practicat o dieta vegetariana, ceea ce nu i-a daunat deloc, ba dimpotriva l-a ajutat sa doboare de 2 ori recordul pentru proba de 100m sprint.

Alaturi de cei amintiti mai sus, exista o serie de multi alti sportivi faimosi, care au practicat sau practica o dieta de tip vegetarian, ei facand performanta in domenii sportive foarte diferite, de la atletism pana la fotbal sau la inotul olimpic. Chiar daca succesele lor nu includ si o medalie olimpica de aur, este cert faptul ca o dieta vegetariana echilibrata, bogata in nutrimente de calitate, poate sta la baza performantei sportive.

Ramane la latitudinea savantilor sa descopere cum si de ce dieta vegetariana este la fel de indicata pentru sporturile de performanta ca si orice alta dieta pe baza de produse animale, fiind insa dovedit prin exemplele concrete de mai sus ca intr-adevar asa stau lucrurile si ca secretul, daca exista unul, nu consta atat de mult in hrana de origine vegetala sau animala cat mai degraba in alimente proaspete, de calitate, introduse la dieta de catre un nutritionist profesionist, care stie cum sa construiasca meniuri echilibrate chiar si cand vine vorba de sportivii de performanta.

Autor:  Lucia Mihailescu