Site coolinaria.ro

Bucataria traditionala franceza trece printr-un con de umbra


Bucataria traditionala franceza trece printr-un con de umbra Cea mai apreciata traditie culinara din Europa este, se stie acest lucru, cea franceza, iar faima sa internationala se datoreaza in primul rand diversitatii largi de preparate delicioase si sanatoase pe care le are de oferit. In intreaga lume, doar bucataria chineza se mai poate lauda cu o atat de mare diversitate de preparate traditionale, atat in China cat si in Franta putandu-se observa o pasiune reala nu doar pentru gatitul in sine, dar si pentru explorarea de noi retete culinare, care sa rasfete toate simturile cunoscatorilor.

Prin pozitionarea geografica intr-un spatiu binecuvantat cu o clima diversa si un relief foarte variat, francezii au sansa sa isi poata procura doar din productia interna cele mai variate ingrediente alimentare, aici productia locala de alimente fiind foarte bine stimulata atat de conditiile meteo favorabile cat si de o indelungata traditie agricola si zootehnica, care a cristalizat in timp o intreaga serie de tehnologii originale si de mare succes, nu foarte greu de implementat pe scara larga.

In Franta, meniurile traditionale pot varia de la gustarile simple si delicioase ale strabunilor romani, formate din paine tip bagheta, branza si vin rosu pana la preparate pentru mesele principale, de mare complexitate, care includ zeci de ingrediente si metode alambicate de gatit. Indiferent insa de felul de mancare servit, totul trebuie sa se desfasoare impecabil, cu respectul cuvenit fata de hrana in sine si fara graba, savurandu-se cu placere fiecare inghititura. Un pranz obisnuit poate dura, chiar si in zilele de lucru, si pana la 2 ore sau mai bine si acest lucru spune destule despre cultura culinara aparte a francezilor.

Bucataria traditionala franceza nu ar fi ajuns unde se afla in prezent daca nu ar fi existat scolile locale culinare, care au oferit multe specialitati regionale foarte populare mai apoi in intreaga lume. Si in prezent, preparate faimoase de tipul Foie Gras, Mousse au chocolat, Bouillabaisse sau Boeuf Bourguignon se prepara la superlativ mai ales in acele regiuni ale Frantei de unde provine si reteta originala. In Nord se intalnesc astfel mai degraba preparate regionale pe baza de unt, smantana si carne, in Sud vor fi la moda mesele de legume si fructe, cu accent si pe peste si fructe de mare, iar in Est se resimte puternic contactul cu traditia culinara germana.

Persoana care a influentat decisiv dezvoltarea fara precedent a intregii bucatarii franceze a fost, deloc surprinzator, o tanara printesa italiana numita Caterina De Medicis, care s-a casatorit in 1533 cu regele Henric al II-lea al Frantei, aducand alaturi de sine si o suita intreaga de maestri culinari italieni, care au si pus de fapt bazele traditiei culinare de renume a Frantei. De atunci incoace bucataria franceza s-a diversificat progresiv astfel incat in prezent se discuta despre 3 sau 4 stiluri culinare majore, cu reverberatii in bucatariile nationale din intreaga lume.

Cele 4 stiluri culinare ale bucatariei franceze sunt, in ordinea lor, cunoscute sub denumirile de:

- Bucataria franceza clasica, numita si "cuisine bourgeoise" in original, care include toate preparatele altadata locale ale Frantei, dar care in prezent sunt asimilate bucatariei nationale si traditionale din intreaga Franta. Multe astfel de preparate contin si sosuri sau creme bogate in nutrimente, binecunoscute de fapt pe plan mondial;

- Bucataria franceza de inalta clasa sau "haute cuisine" este de multa vreme un specific al restaurantelor de lux din toata lumea si reprezinta o suma a eforturilor marilor bucatari ai secolelor trecute de a sublima preparatele bucatariei franceze clasice in niste mancaruri de mare clasa, greu de preparat, adresate in primul rand cunoscatorilor sau gurmanzilor, cum li se mai zice acestora;

- Bucataria franceza moderna sau "cuisine nouvelle" este un rezultat cultural al respingerii valorilor bucatariei clasice, noul val de maestri culinari ai anilor 1970 promovand agresiv metode mai sanatoase si mai simple de gatit, care sa includa portii mai mici, ingrediente cu mai putina grasime si in general mese mai usoare si mai sanatoase. Se acorda si o atentie speciala produselor de sezon, in special legume, fructe si condimente proaspete;

- Bucataria regionala a Frantei sau "cuisine du terroir" este axata, asa cum ii spune si numele, pe stimularea preparatelor regionale, cu o tenta usor rustica si amintind de traditiile zonei de unde provine preparatul in sine. Se incearca pe aceasta cale sa fie sustinute mai puternic traditiile regionale, pentru a nu se pierde elemente importante care definesc cultura alimentara a diferitelor regiuni ale Frantei.

Bineinteles ca, stiindu-i cu totii pe francezi, indragostiti atat de nou cat si de vechi, putem intui ca majoritatea sunt foarte incantati in prezent mai ales de preparatele din bucataria regionala (cuisine du terroir), celelalte stiluri culinare pierzand binisor teren de ceva vreme incoace. Din fericire insa bucataria franceza traditionala se bucura inca de mare trecere in alte regiuni ale globului unde sunt apreciate mai degraba stilurile haute cuisine si cuisine nouvelle.

Poate unii dintre dumneavoastra se si intrebau cu mirare de ce bucataria franceza nu mai este atat de prezenta ca altadata in prim-planul canalelor de media sau prin revistele de specialitate, dar adevarul este ca francezii insisi par mai degraba interesati in prezent de cu totul altceva decat de bucataria lor traditionala si poate acesta sa fie si motivul pentru care scoala culinara franceza trece de ceva vreme printr-un mare con de umbra. Nu e insa decat ceva pasager si ne asteptam la noi surprize placute din partea maestrilor culinari francezi in viitorul, speram, nu prea indepartat.

Autor:  Lucia Mihailescu