Site coolinaria.ro

Cum mancam foie gras?


Cum mancam foie gras? Foie gras este un tip de pate facut exclusiv din ficat de rata sau gasca. Istoria prepararii sale ajunge inapoi pana in Egiptul Antic, insa in momentul de fata Franta este principalul producator si exportator la nivel mondial, cu 74% din productia globala.

Exista mai multe feluri de foie gras, in mai multe prezentari si cu diferite condimentari. Este foarte gras, astfel incat 2 sau 3 feliute sunt suficiente pentru un antreu hranitor si delicios.

In acelasi timp, este un fel de mancare scump, putind costa cu pana de 10 ori mai mult decat un pate obisnuit.

Desigur, putem sa il mancam direct pe paine sau pe toast, ca un simplu pate, dar daca vrem sa construim un aperitim sanatos, si in acelas timp gustos, iata cateva combinatii savuroase:

Muguri de pin
Gustul putin intepator al mugurilor de pin contracareaza grasimea din pate, astfel incat aceasta este combinatia perfecta. Daca mai sunt si prajiti si crocanti, cu atat mai bine, presareaza peste foie gras intins pe paine prajita.

Salata verde
Foie gras este, dupa cum ii spune si numele, un aliment foarte gras. De aceea, alaturindu-l unei salate verzi iti faci tie bine la silueta. Salata verde contine o cantitate mare de fibre (aproape in procent de 100%) astfel incat te va ajuta sa digeri totul usor.

Gem de fructe (in principal rosii)
O combinatie delicioasa, insa devastatoare siluetei, este cea de foie gras plus gem de fructe (rosii: capsuni, afine, mure, zmeura). Aceasta combinatie trebuie insa consumata in cantitati reduse, fiind foarte grea si extrem de calorica. In plus contrazice orice fel de reguli ale unui regim disociat.

Fructe proaspete
Altfel sta situatia in cazul unor fructe proaspete. Acestea contin o cantitate mica de glucide, astfel ca nu vor afecta digerarea lipidelor continute de foie gras, si gustul lor fresh va contrabalansa acest fel greu de mancare. In plus, contin fibre, ca si in cazul salatei, ajutind la sistemul digestiv. Iar de vitamine nici nu mai este cazul sa va spun: ele sunt un bonus al oricarui fel de mancare ce contine fructe proaspete!

NU va recomandam asocierea cu branzeturi grase sau cu unt. Aceste combinatii ar putea fi adevarate arme impotriva colesterolului, in caz ca suferiti cu aceasta problema!

Autor:  Daniela Tiba