Site coolinaria.ro

Traditia culinara a muntelui Athos


Traditia culinara a muntelui Athos Muntele Athos, loc de pelerinaj pentru multi dintre crestinii ortodocsi, dar si de alte confesiuni, poate fi in egala masura si o destinatie utila pentru pasionatii artei culinare, care pot sa descopere aici un adevarat izvor de sanatate studiind cu atentie si la prima mana dietele practicate de sute de ani de locuitorii Sfantului Munte.

Ca regula de aur, se stie de mult ca aici, in locul inchinat Fecioarei Maria, nu s-a consumat niciodata carne, fiind permise la dieta de frupt doar ouale si pestele, dar cu moderatie. Acest lucru, cumulat cu tihna specifica vietii de calugar si nevointele acestora pentru dobandirea mantuirii sufletesti au facut posibil ca in Muntele Athos sa nu se poate vorbi practic despre boli cu substrat alimentar precum cancerul, diabetul, bolile de inima sau afectiuni ale sistemului digestiv.

Calugarii din Muntele Athos isi cultiva singuri, in mod organic, zarzavaturile, legumele si fructele, tin si gaini ouatoare la manastire si nu apeleaza deloc la produsele alimentare procesate din comert. Inclusiv bauturile alcoolice precum rachiul sau vinul sunt produse tot aici, iar ca indulcitor se foloseste mierea de albine, de calitate si aflata la mare cautare in zona. Uleiul de masline produs in Muntele Athos este de cea mai buna calitate, iar hrana se gateste la plite si cuptoare traditionale, pe indelete si cu o arta desavarsita, dobandita de-a lungul anilor petrecuti in slujba lui Dumnezeu.

Pentru calugarii care sunt insarcinati cu depozitarea si prepararea alimentelor la manastirile de pe muntele Athos, sarcina lor nu este una deosebit de complicata, ei insisi recunoscand ca nu s-au mai produs mari modificari din acest punct de vedere de sute de ani. Toate sunt randuite asa cum au lasat parintii care au fondat diferitele ordine manastiresti din zona si nimeni nu indrazneste si nici nu gaseste necesar sa schimbe cu ceva recomandarile acestora in plan culinar.

Dietele tinute de locuitorii muntelui Athos se definesc prin moderatie si servirea hranei in conditii de igiena si de pace interioara, de multe ori retetele culinare fiind unele foarte simple si incluzand doar cateva ingrediente de baza, gatite insa cu dragoste si "rabdare de sfant". Nautul, mazarea, cartofii, fasolea sau supele si ciorbele de zarzavaturi sunt la ordinea zilei, iar vinul rosu, care sa stimuleze putin metabolismul se consuma cu moderatie de cateva ori pe saptamana, la finalul meselor.

Calugarii fac destul de multa miscare fizica, atat pe timp de zi cat si noaptea, isi servesc mesele la ore fixe si se supun de asemenea unui program de odihna adecvat, punctat de momentele speciale oferite intalnirii cu Dumnezeu prin rugaciune sau indeplinirii unor activitati ritualice periodice. Este un mod de a trai deopotriva de pasnic pe cat este de dinamic, lipsit in buna masura de stresul vietii cotidiene a celor mai multi dintre noi.

Alimentatia echilibrata si moderata are un rol important in mentinerea sanatatii, iar aceia dintre dumneavoastra care ar dori sa afle mai multe pe aceasta tema pot incerca sa isi procure si selectii utile de retete culinare publicate oficial sau culese de diferiti credinciosi si oferite apoi marelui public. Recent, s-a publicat, in limba greaca insa, o carte de bucate cu ilustratii, care contine peste o suta de retete sanatoase din Sfantul Munte, dar va fi nevoie si de o traducere a sa pentru a ne bucura cu totii de roadele traditiei culinare a muntelui Athos pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu