Site coolinaria.ro

Combinatii de succes la gatit


Combinatii de succes la gatit Cam toata lumea cunoaste cum se aplica in mod corect diverse tehnici de gatit la prepararea alimentelor obisnuite, dar unii dintre noi reusesc sa obtina un plus de savoare la final, succes care in buna masura se datoreaza unor combinatii inedite de ingrediente, fie datorate hazardului si placerii de a experimenta, fie rodul unei indelungate experiente culinare.

Ingredientele unei retete culinare, se stie, sunt anume alese pentru a se completa si chiar potenta reciproc, in unele situatii optandu-se pentru o aroma mai puternica a mancarii, care sa trezeasca toate simturile, iar alteori alegandu-se nuante delicate, potrivite cu o atmosfera romantica sau o cina tihnita de familie.

Din aceasta perspectiva, cele mai de succes retete culinare nu sunt acelea afrodisiace si nici cele gustoase si consistente, incarcate cu proteine si calorii, ci mai degraba sunt preferate retetele culinare care incorporeaza ingrediente pline de nutrimente esentiale, care stimuleaza organismul pentru o mai buna absorbtie a vitaminelor si mineralelor, adica se prefera de obicei retetele create pe baze stiintifice, de catre profesionisti ai universului culinar.

Se cunoaste de exemplu, gratie studiilor stiintifice intreprinse in trecut, ca fierul este mai bine absorbit in organism in prezenta vitaminei C si de aceea retetele culinare care inglobeaza ambele categorii de substante nutritive sunt retete de succes, cautate de toata lumea. Un alt caz, grasimile ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminelor solubile, iar gospodinele care stiu sa combine legume si zarzavaturi pline de vitamine cu sosuri usor grase sau unt topit, smantana si altele nu vor da gres niciodata la prepararea unei mancari sanatoase si delicioase.

Condimentele picante, se stie, grabesc putin rata metabolismului, dar nimeni nu poate consuma la nesfarsit feluri de mancare picante si, de aceea, se poate opta alternativ si pentru condimente mai putin picante, proaspete, care propun un "compromis" in favoarea potentarii aromei si nu a gustului, lucru benefic pentru mentinerea apetitului la aceleasi cote, chiar daca se va schimba cu ceva conttinutul retetei culinare. In plus, consumate cu intelepciune, condimentele proaspete de toate felurile vor oferi substante de exceptie, de care are nevoie organismul pentru detoxifiere, sanatatea sistemului imunitar sau o mai buna digestie.

Salatele sunt un preparat usor de gatit, la prima vedere, si putin costisitor ca pret insa multa lume neglijeaza din ignoranta sa consulte o carte de bucate intocmita de profesionisti si se pierd din aceasta cauza foarte multe beneficii aduse doar de acest fel de mancare simplu. In salate se pot introduce nenumarate ingrediente de prima mana, mai greu de strecurat prin alte retete, care pot oferi beneficii majore pentru sanatatea noastra.

Semintele de tot felul, fructe in combinatie cu zarzavaturi si legume, uleiuri vegetale superioare, branzeturi rase, bogate in proteine, pesti oceanici, carne de pui, suplimente alimentare si multe alte ingrediente sanatoase pot fi introduse la prepararea salatelor, dar este nevoie sa consulti mai intai retetele maestrilor pentru a dobandi mai apoi o buna experienta culinara tu insuti.

Cerealele integrale, atat de laudate in ultima vreme, se consuma din graba la fel ca si inainte, adica la micul-dejun, in combinatie cu lapte, ceaiuri sau, mai des, sub forma unui terci inestetic, insa propunerile din cartile de bucate sunt mult mai ofertante, aici putand intalni retete stiintifice care combina fericit cereale integrale simple cu seminte de tot felul, grasimi nesaturate, fructe si legume proaspete, supe concentrate preparate in casa, toate menite sa creasca absorbtia nutrimentelor in organism.

Fibrele alimentare nu trebuie sa lipseasca din dieta obisnuita, se stie acest lucru, dar multa lume inca prefera sa opteze pentru obisnuitele mese de fasole si mazare, ceva zarzavaturi si legume fierte si asa mai departe insa nu ca parte dintr-un meniu bine echilibrat ci mai degraba sporadic, pentru a nu omite cu totul fibrele din alimentatie. Desertul vine aici sa spuna un cuvant important prin fructele consumate tihnit la finalul meselor principale, iar mamaliguta, painea neagra si cea integrala ar trebui sa nu lipseasca niciodata de la masa.

Antioxindatii, mai mult ca oricand, sunt procurati in prezent mai degraba din tot felul de suplimente alimentare si nu direct din hrana zilnica, si nu e deloc sanatos sa se procedeze astfel cand ai la indemana gustoasele sosuri pe baza de rosii, sucul cu pulpa de citrice, de mere, pere si alte fructe, fructele de padure proaspete ca ingrediente in salate diverse sau zarzavaturile si legumele de sezon. O masa bogata in antioxidanti este de obicei si o masa plina de culori atragatoare, deci nu trebuie uitat sa se opteze des si pentru obtinerea de antioxidanti direct din alimentele consumate peste zi.

Tehnicile de gatit complexe si corecte au devenit recent mai accesibile gratie ustensilelor de bucatarie foarte performante, recipientele pentru gatit sunt nu doar sanatoase, dar si usor de utlizat, iar ceea ce mai lipseste este prezenta constanta a profesionistului in bucatarie, iar acest lucru poate fi atins si indirect, prin apelul la carti de bucate serioase sau retete culinare oferite cu generozitate si complet gratuit de maestri culinari atat pe Internet cat si la televiziune sau in revistele de profil. Gustul delicios al mancarii este intr-adevar un criteriu important, dar mai important va fi sa introducem in meniul saptamanal feluri de mancare bogate in nutrimente, pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Autor:  Lucia Mihailescu