Site coolinaria.ro

Alimentatia de tip holistic


Alimentatia de tip holistic Similar cu principiile practicate de medicina holistica, exista si o serie de reguli de alimentatie alternativa, care pun accentul pe reglarea tuturor proceselor care au loc in organism prin apelul la nutrimente complexe, care sa sustina un metabolism sanatos si un stil echilibrat de viata.

Alimentatia holistica nu se rezuma doar la probleme de nutritie ci poate sa includa si aportul de suplimente alimentare, terapii alternative, miscare fizica si sedinte de vindecare spirituala. In plan alimentar, se crede ca aportul utile de proteine, vitamine si alte nutrimente contribuie din plin la sanatatea fizica si cea mentala insa nu se incurajeaza ideea sustinerii unor diete standard ci se merge mai degraba pe ideea practicarii unei diete personalizate, in acord cu specificul si cerintele fiecarui organism.

Plecand de la teoriile stiintifice care arata ca o anumita selectie de alimente poate ameliora sau vindeca afectiuni diverse, alimentatia de tip holistic incurajeaza aportul de astfel de alimente la dieta, cu acordul si la recomandarea medicilor, iar pentru cei care sunt sanatosi se incearca formarea de deprinderi alimentare sanatoase, care sa previna aparitia bolii pe viitor.

Asa cum este de asteptat, alimentatia holistica sustine doar dietele care includ produse organice in meniul zilnic, procurate de la producatori locali de incredere, cu care se pot chiar desfasura programe zonale, care sa fluidizeze comertul de produse alimentare naturale, fara aditivi alimentari sau tehnologii suspecte de procesare a alimentelor. Inainte de a se opta totusi pentru un produs alimentar organic, se recomanda testarea lor pentru a se descoperi daca organismul nu este expus unor alergii sau daca anumite substante din produsul organic nu influenteaza in rau starea de sanatate (grasimi, zahar, sare).

Mancarea trebuie servita pe indelete, mestecata indelung, pentru a se extrage maximum de nutrimente si pentru a se proteja sanatatea sistemului digestiv. Combinatiile de cald-rece pe durata servirii mesei nu sunt incurajate si nici macar ingerarea separata de preparate fierbinti sau foarte reci nu este tolerata de adeptii alimentatiei de tip holistic.

O atentie speciala se acorda sanatatii si intretinerii intregului sistem digestiv, plecand de la cavitatea bucala si pana la intestinul gros. Sunt astfel recomandate calduros la dieta alimentele imbogatite cu probiotice, produsele naturale cu efect de detoxifiere a organismului, produsele bogate in fibre alimentare si lichidele simple precum apa, ceaiurile de plante, supele de zarzavaturi si sucurile naturale.

Alimentatia de tip holistic nu interzice consumul de alcool, dar se prefera de obicei doar bauturi cu rol in reglarea proceselor vitale din organism precum vinul si berea, pe cand cafeaua, ceaiul negru sau bauturile spirtoase nu ar trebui consumate decat foarte rar, la ocazii speciale.

O dieta echilibrata nu poate fi adoptata daca nu se consuma o mare varietate de produse alimentare naturale, iar aici secretul va consta in dozarea atenta a proteinelor, carbohidratilor si grasimilor din meniul zilnic, fiind de asemenea incurajat si aportul de vitamine si minerale, fie din produse alimentare, fie din suplimente alimentare sanatoase.

In esenta, alimentatia de tip holistic are la baza principiile dietelor de detoxifiere, cunoscute cele mai multe dintre ele marelui public, dar suplimentar se va mentine si un contact permanent cu medicul, care va putea lua masuri imediate citind analizele medicale periodice. Alte tratamente si terapii de tip alternativ pot imbunatati starea generala de bine, fiind recomandate proceduri de tipul acupuncturii, a presopuncturii, masajul terapeutic, sedinte de bioenergie, terapie prin caldura si altele.

Alimentatia de tip holistic nu este nici costisitoare din punct de vedere a investitiilor si nici restrictiva, dar nu e intotdeauna usor sa gasesti un medic specializat si din acest punct de vedere, cu care sa poti apoi colabora strans, macar pana ce reusesti sa iti insusesti cele mai multe dintre principiile de baza ale unui asemenea plan alimentar. In Romania, exista initiative particulare in acest sens, ele limitandu-se insa la nivelul ofertei de produse alimentare de tip holistic, precum paine de consum preparata special (paine vie), probiotice sau apa purificata si imbogatita cu oxigen.

Va trebui sa mai asteptam deci o vreme pana ce si noi, romanii, vom putea beneficia de asistenta profesionista si din acest punct de vedere, al alimentatiei de tip holistic, deocamdata existand doar initiative modeste, cele mai multe de tip comercial, si fiind nevoie de o implicare mai serioasa a medicilor specializati in nutritie pentru a se obtine beneficii maxime pentru organismul uman, in toata complexitatea sa.

Autor:  Lucia Mihailescu