Site coolinaria.ro

Tehnici de gatit utile si clasificarea lor


Tehnici de gatit utile si clasificarea lor O clasificare generala a tehnicilor de gatit se face de obicei dupa tipul de caldura folosita la prepararea alimentelor, in aceasta situatie discutandu-se despre "gatitul la caldura umeda" si "gatitul la caldura uscata". Suplimentar, se poate mentiona si gatitul de tip mixt, care va include atat prezenta cat si absenta umiditatii.

Gatitul la caldura umeda poate include printre tehnicile specifice fierberea alimentelor, oparirea alimentelor sau gatitul la aburi. Fierberea alimentelor presupune mentinerea acestora in lichid la temperatura constanta, pentru mai multa vreme, oparirea presupune doar scufundarea alimentelor pentru scurta vreme in lichide la temperaturi ridicate sau foarte ridicate, iar gatitul la aburi presupune expunerea alimentelor mai delicate la caldura umeda a aburilor.

Gatitul la caldura uscata poate include printre tehnicile specifice prajirea alimentelor, coacerea alimentelor, gatitul la gratar sau caramelizarea alimentelor. Aceste tehnici de gatit pot fi practicate in prezenta sau absenta uleiurilor si grasimilor, la flacara deschisa, in cuptor, afara sau in interior. Temperaturile sunt de obicei mai mari decat in cazul gatitului la caldura umeda, iar nivelul de dificultate mai complex.

Aparte de tehnicile de gatit specifice fiecarei categorii si mentionate mai sus, exista zeci de alte metode de gatit, care mai toate pot fi incadrate la clasificarea generala care include gatitul la caldura umeda si gatitul la caldura uscata. Suplimentar, pot aparea si tehnici de gatit care inglobeaza ambele tipuri de caldura, dar specialistii inca nu au cazut definitiv de acord daca merita sa nu introdusa si categoria gatitului de tip mixt la clasificarea generala.

Autor:  Lucia Mihailescu