Site coolinaria.ro

Capere


17 Caperele (Capparis spinosa L.) sunt fructele carnoase ale unui arbust peren, cu flori de culoare alb inspre roziu. Tot capere se considera a fi si mugurii conservati ai acestui arbust folositi de asemenea pe post de condiment. Mugurii buni pentru recoltat au o culoare verde-maslinie. Ca loc de origine arbustii de capere provin din zona Marii Mediterane si au fost cautati inca din vechime pentru fructele si mugurii lor.

Pentru uzul in bucatarie sunt preferati mugurii de capere, care daca sunt conservati cum trebuie au un gust puternic, usor sarat, asemanator cu cel al boabelor de mustar si foarte potrivit pentru sezonarea garniturilor. Caperele se folosesc des in bucataria cipriota, italiana si greceasca in special pentru mesele de peste, condiment in salate diverse, mesele de carne, pizza si paste.

Fructele de capere pot fi preparate in conserve si se pot introduce pe post de condiment in diferite feluri de mancare la fel ca si mugurii de capere. Interesant este si faptul ca in anumite locuri sunt folosite in bucatarie chiar si frunzele arbustului fie la prepararea de salate fie la mesele de peste. Ca substitut al altor ingrediente frunzele uscate de capere pot fi utilizate si industrial la prepararea de branzeturi de calitate superioara.