Site coolinaria.ro

Ienupar


30 Cunoscutele boabe de ienupar, folosite in retetele culinare din intreaga lume sunt de fapt conuri de conifer cu o structura aparte, astfel incat se creeaza impresia unor fructe, in forma de boabe. Mai multe specii de ienupar se folosesc in industria alimentara, unele pentru prepararea de bauturi, iar altele in bucatarie, sub forma de condimente. Istoric, ienuparul este atestat inca din Egiptul antic si Grecia antica unde se crede ca aveau un rol energizant in competitiile sportive, puteau inlocui piperul sau ajutau la ritualurile de inmormantare.

Ienuparul se foloseste atat proaspat cat si uscat, dar sunt mai utile ca ingredient in stare proaspata deoarece, prin uscare, pot pierde mult din potenta. In multe bucatarii traditionale, ienuparul se foloseste la mesele de carne,, in special carne de vanat, dar si la mesele de varza, de carne de porc si altele. In industria alcoolului, ienuparul ajuta la fabricarea ginului sau la fabricarea unor bauturi medicinale, cu rol diuretic sau de stimulare a apetitului. Uleiul de ienupar joaca un rol important in aromaterapie si nu este greu de produs deoarece se pot folosi chiar si boabele ramase de la fabricarea ginului.