Site coolinaria.ro

Angelica


34 Binecunoscuta inca din Evul Mediu, angelica provine din zona Europei de Nord si, initial, se pare ca a fost utilizata la ritualurile magice ca protectie impotriva raului si a bolii. Poate creste la dimensiuni destul de impresionante, aproape cat inaltimea unei persoane adulte, si este inrudita cu patrunjelul si asmatuiul. Toate partile sale sunt utilizate in diverse scopuri, fiind cu adevarat o comoara a naturii.

La gatit, angelica poate fi folosita ca ingredient fie prin radacini, prin frunze sau prin seminte. Semintele pot oferi un ulei parfumat, asemanator cu cel obtinut din lemnul dulce, si de aceea se recomanda drept condiment in dulciuri si prajituri sau la prepararea de bauturi alcoolice dulci. Frunzele tinere dau un gust deosebit salatelor si meselor de branza. Reduce aciditatea din alimente si poate fi folosita cu succes la prepararea de conserve, marmelade si siropuri diverse.

Medicinal, angelica ajuta la cresterea apetitului alimentar si stimuleaza transpiratia. Este si un bun stimulent al sistemului digestiv si de asemenea utila pentru probleme ale sistemului nervos. Consumul ei nu este insa recomandat femeilor gravide sau persoanelor care sufera de diabet.