Site coolinaria.ro

Loboda


41 Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in salate in sezonul cald in locul spanacului. Poate creste foarte inalta, dar se prefera in bucatarie mai ales frunzele tinere, care dau un gust placut mancarii. Loboda provine atat din Europa cat si din Asia si si-a castigat de multa vreme un loc binemeritat in bucatariile traditionale din intreaga lume. Are un gust delicat destul de asemanator cu cel al spanacului.

In bucataria din zilele noastre loboda cunoaste utilizari multiple, de la supe, ciorbe si salate diverse pana la tocanite si chiar mese cu carne, cu oua si ciuperci, sarmalute sau mese pe baza de orez. Nu are aceleasi proprietati nutritive ca si spanacul, dar ajuta mult la reducerea aciditatii din ingredientele cu care este combinata. Se cunosc trei sortimente de loboda, rosie, verde si galbena. Primele doua in special pot fi conservate si pe durata anotimpului rece.