Site coolinaria.ro

Dulceata de trandafiri




Ingrediente:
  • - 1 kg zahar
  • - 200 g petale trandafiri
  • - 3 cani apa
  • - sare de lamaie
Mod de preparare:
Se culeg florile dimineata, dupa ce s-a ridicat roua, dar inainte de sosirea razelor puternice ale soarelui. Se apuca cu mana stanga intreaga floare, tinind virfurile petalelor cu degetele, trageti incet si taiati partea alba a petalelor. Petalele se pun intr-o strecuratoare din plastic pentru chiuveta pentru a indeparta eventualele stamine care au cazut in timpul taierii. Se mai sorteaza, sa nu aiba petale uscate sau frunzulite. Partea alba a petalelor se poate pastra pentru otetul de trandafiri. Petalele astfel curatate se pun intr-un vas smaltuit impreuna cu apa. Se lasa sa fiarba bine. Se ia cratita de pe foc si se adauga zaharul amestecand usor pentru a nu rupe petalele. Cand zaharul s-a topit, se pune pe foc si se leaga dulceata. Spuma se indeparteaza cu lingura. Cand dulceata este legata (daca lichidul este vascos) se adauga sarea de lamaie ca sa-i dea culoare. Se lasa din nous sa mai fiarba. Se incearca daca dulceata este bine legata: pe marginea unei farfurii se pune o picatura de dulceata, daca picatura nu se imprastie inseamna ca dulceata este gata. Cand este gata, vasul se acopera cu un tifon umed ca sa nu se zahariseasca dulceata. Se lasa asa pana a doua zi. Se toarna in borcane curate si uscate.


Pofta buna!