Site coolinaria.ro

Dulceata de rosii coapte


Dulceata asta mi-a indulcit copilaria, am o matusa care cultiva rosii lunguiete (prunisoare) special pentru dulceata si in fiecare an ne chema sa degustam minunatia. Anul asta mi-am facut curaj si intreband in toate directiile de reteta am dobandit-o intr-un final. Asa ca am purces la executarea ei.

Dulceata de rosii coapte

Ingrediente:
  • 2 kg rosii lunguiete (prunisoare) coapte 1 kg zahar 1 lamaie 1 baton vanilie
Mod de preparare:
Rosiile se spala bine si se cresteaza in forma de cruce in varf . Apoi punem pe foc la fiert o cratita cu apa, iar intr-un caston punem apa rece cu gheata. Cand apa clocoteste cufundam rosiile crestate le lasam cca 1 minut apoi le scoatem cu o spumiera si le cufundam imediat in apa cu gheata. Procedand asa se vor curata foarte usor de coaja si vor ramane ferme. Dupa aceea despicam rosiile, le curatam de seminte si pulpa ramasa o taiem cubulete. Lasam la scurs cca 2 ore, apoi cantarim. Eu am avut initial 2,800 kg rosii si am ramas cu 2 kg pulpa. La cantitatea asta am pus 1 kg zahar si continutul unui baton de vanilie. Am pus pe foc si cand a inceput sa fiarba am adunat spuma. Am curatat lamaia de coaja si am taiat felii, am pus in dulceata 4 felii si am fiert in continuare, dupa cca 20 de minute s-a ingrosat, am scos feliile de lamaie (sau ce a mai ramas din ele), am mai fiert 15 min si am inchis focul. Am turnat dulceata in borcane sterilizate in prealabil, punand in borcat si cate o feliutza chiar doua de lamaie proaspata. In situatia in care dupa taierea pulpei si scurgere rezulta o cantitate mai mica de 2 kg puneti echivalentul in zahar, si rosia contine zahar si daca se pune prea mult riscati sa fie mult prea dulce.


Pofta buna!