Site coolinaria.ro

Vin de smochine


Imi permit sa iti recomand o reteta de vin de smochine. Chiar daca este destul de dificil de facut, rezultatul final iti va rasplati munca depusa. Este foarte aromat si plin de savoare, ideal de consumat alaturi de preparatele din gasca sau rata.

Vin de smochine

Ingrediente:
  • 2kg smochine uscate
  • 3kg zahar
  • 3 lamai
  • drojdie de mere cat un bob de mazare
Mod de preparare:
Taiem smochinele cubulete, le punem intr-un vas (borcan sau damigeana) de 15 litri si turnam peste ele 4 litri de apa rece.

Punem zaharul in alti 5 litri de apa calda, amestecam pana se topeste, apoi lasam sa se raceasca de tot. Adaugam 2 lamai (rase de coaja si fara samburi), taiate felii, o lamaie cu coaja, dar fara samburi si drojdia de bere dizolvata in putina apa rece. Amestecam bine si turnam peste smochinele din vas.

Astupam damigeana cu un dop de fermentatie si o lasam la temperatura camerei (18-20 grade), timp de 30 de zile, agitand o data pe zi damigeana. Dopul trebuie ceruit ca sa nu patrunda aer in vas.

Tragem vinul in doua vase de 5 litri, astupand cu un dop (atentie, sa nu fie foarte strans) si il lasam inca 20 de zile pentru decantare. Dupa limpezire, tragem vinul in sticle pe care le inchidem ermetic pana la folosire.

Daca va apucati din timp de prepararea acestui vin il veti putea degusta cu mare placere la masa de Craciun!


Pofta buna!