Site coolinaria.ro

Paine de Craciun norvegiana


Aceasta este painea traditionala de Craciun din Norvegia, gustoasa si pufoasa, cu adevarat o tratatie pentru sarbatorile de iarna.

Paine de Craciun norvegiana

Ingrediente:
  • 2 pachetele drojdie uscata
  • 1/2 cana apa calda
  • 1 lingurita zahar
  • 1 cana lapte
  • 1/2 cana unt
  • 1 ou bine batut
  • 1/2 cana zahar
  • 1/2 lingurita zahar
  • 3/4 lingurita nucsoara
  • aprox. 5 cani de faina alba
  • 1/2 cana citronada
  • 1/2 cana cirese confiate
  • 1/2 cana stafide albe
Mod de preparare:
- Se dizolva drojdia cu putin zahar in apa calda;
- Se infierbanta laptele, se adauga apoi untul, se amesteca si se lasa pana ce ajunge caldut;
- Se adauga oul batut si drojdia in laptele cu unt, apoi zaharul, sarea si nucsoara si se amesteca foarte bine;
- Se iau doua cani de faina si se amesteca bine cu compozitia anterioara;
- Se presara fructele cu putina faina alba si se adauga si acestea in aluatul care incepe sa se formeze, strecurandu-se uniform prin acesta;
- Se pune apoi si restul de faina si incepe sa se framante aluatul pana ce este fin si moale;
- Se ia o tava de paine unsa cu unt si se plaseaza aluatul aici. Se acopera si se lasa la crescut pana ce se dubleaza;
- Se imparte aluatul in doua parti egale si se fac doua forme de paine rotunda
- Se iau apoi doua tavi rotunde, se tapeaza cu hartie de copt unsa cu unt si se pun aici cele doua forme de paine si se lasa iarasi la crescut pana ce aproape isi dubleaza dimensiunile;
- Se incalzeste cuptorul la 175 de grade si se plaseaza cele doua tavi aici pentru 35-40 de minute;
- Se scot tavile si se pot poate unge painea cu putin unt, apoi se decoreaza cu zahar pudra si ceva fructe confiate taiate foarte marunt si, eventual, niste migdale maruntite.


Pofta buna!