Bucataria franceza este cea mai sofisticata si rafinata din lume. Imi permit sa va prezint o reteta de origine franceza – tort cu bezea cu nuci, struguri si pepene galben. Este o reteta de tort putin mai laborioasa, dar rezultatul final este pe masura asteptarilor.
Pentru blat, amestecam zaharul, amidonul si praful de copt. Batem albusurile spuma, adaugand treptat cate o lingura din amestecul cu zahar. Pentru un rezultat mai reusit, tinem vasul 10 minute la baie de aburi, in timp de batem albusurile, apoi il luam de pe foc si batem “la rece”, dupa care il punem iar pe baie de aburi. Alternanta rece- cald va va ajuta sa obtineti o spuma compacta. Din aceasta compozitie punem cu lingura gramajoare pe hartia de copt asezata intr-o tava rotunda de tort.
Umplem un sprit de ornat cu restul albusului batut spuma si facem pe marginea discului initial de bezea, un inel cat mai decorativ, in asa fel incat sa ramana in mijloc un spatiu gol. Putem amesteca albururile ramase cu putina cacaco pentru a avea un contrast mai frumos. Punem tava la cuptor la foc foarte mic. Pentru ca blatul de bezea sa ramana alb, daca aveti un cuptor naravas ca mine, este bine sa tineti usa cuptorului intredeschisa. De aceea acest blat se coace atat de incet.
Intre timp, fierbem miezul de nuca intr-un sirop obtinut din 3 linguri de miere si 150ml apa. Curatam boabele de struguri de pe ciorchine. Scoatem blatul intarit din cuptor si il lasam la racit. Il desprindem de pe hartia de copt si il punem pe un platou. Punem in mijlocul blatului frisca amestecata cu struguri. Ornam cu miezul de nuca fiert si cu pepene galben taiat cubulete.
Puteti folosi si alte fructe de sezon.
Pofta buna!