Site coolinaria.ro

Gem de smochine


Foarte usor de preparat, dar mai rar de gasit prin camarile noastre de alimente, gemul de smochine are certe valente afrodisiace si e bine ca e asa pentru ca trebuie consumat in maximum 1 luna de zile de la data prepararii sale pentru a nu i se pierde proprietatile nutritive.

Gem de smochine

Ingrediente:
  • 1kg smochine coapte, proaspete si nu uscate
  • 2 cani zahar
  • 1/4 cana zeama de lamaie
Mod de preparare:
- Se spala foarte bine smochinele, se taie toate coditele si se lasa la scurs;
- Se sectioneaza toata smochinele in 4 parti egale, se pun apoi intr-un bol mai larg impreuna cu zaharul si se tavalesc uniform prin zahar pentru a fi cuprinse din toate partile. La final se acopera si se lasa la frigider peste noapte;
- A doua zi, se scot smochinele de la frigider, se lasa sa ajunga la temperatura camerei si apoi se plaseaza in oala sau ceaunul pentru dulceata, la foc mediu, pana ce da semne ca face bulbuci. Se lasa asa, amestecand din cand in cand cam 20 de minute, pana ce compozitia se ingroasa;
- Se ia oala de pe foc si se introduce zeama de lamaie, se amesteca omogen si se da deoparte pentru jumatate de ora;
- Se trece apoi compozitia racita prin procesorul de alimente pana ce ajunge de consistenta gemului, dar nu mai mult de jumatate de minut;
- Se umplu borcanele de gem pregatite din timp si bine sterilizate si se acopera etans.

Gemul de smochine trebuie obligatoriu sa fie tinut intr-un spatiu bine aerisit si racoros si nu la caldura. Se pastreaza in acest mod cam pana la 1 luna de zile, dar daca se doreste sa tina mai mult atunci trebuie tinut mereu la frigider.


Pofta buna!