Celebri pentru ghiveciul preparat de dansii, bulgarii se pot intr-adevar lauda cu un preparat de exceptie, nutritiv si sanatos, in care se pot adauga sau nu, la alegere, si carne tocata, zeama de carne sau alte ingrediente mai bogate in grasimi.
- Se incinge cuptorul la 190 de grade;
- Se taie carnea de vita in cubulete mici si se prajeste in putin ulei intr-o tigaie larga si neaderenta pentru aproximativ 5 minute;
- Se adauga aici ceapa tocata marunt, zeama de carne, ceva papricas, dupa gust, se lasa la foc mic pentru 5 minute invartind constant, apoi se pot adauga ciupercutele feliate mic si orezul si se lasa la foc mic asa pentru un sfert de ora;
- Se pun apoi si rosiile taiate in cubulete mici, sare dupa gust, 25 grame de unt, zaharul si si maslinele intregi (fara codite) si se mai lasa la foc mic pentru inca 5 minute;
- Se ia tigaia de pe foc, se pune continutul intr-o oala de copt si se da la cuptorul incins la 190 de grade pentru jumatate de ora.
Inainte de a se servi ghiveciul se orneaza cu patrunjel verde si papricas, sare sau piper daca mai este nevoie.
Pofta buna!