Site coolinaria.ro

Baba cu rom


Baba cu rom este unul dintre cele mai renumite dulciuri napoletane. Dupa cum ne spune DEX-ul, baba este un cozonac rotund, din aluat dospit cu adaos de stafide, insiropat cu un sirop amestecat cu rom sau rachiu de cirese.

Baba cu rom

Ingrediente:
  • - Ingrediente pentru aluat:
  • 400g faina
  • 100g cacao
  • 25g drojdie
  • 60g zahar pudra
  • 240g ciocolata neagra
  • o mana de stafide
  • 8 oua
  • 300ml lapte
  • 200g unt
  • sare
  • - Pentru sirop:
  • 12 linguri miere
  • 8 linguri apa
  • 16 linguri rom
  • - Pentru ornare:
  • frisca batuta din smantana
  • cacao
  • stafide si fructe proaspete
Mod de preparare:
Cernem faina si cacao impreuna intr-un castron incalzit. Facem o adancitura in mijloc in care punem drojdia frecata cu zaharul, sarea, stafidele si ciocolata rasa marunt.

Incalzim putin laptele si il amestecam impreuna cu untul topit si ouale batute. Turnam acest amestec peste drojdia cu zahar si ciocolata.

Omogenizam amestecul si il lasam intr-un loc cald pentru a creste. Dupa ce amestecul a crescut, omogenizam bine ingredientele cu un mixer. Amestecam 10 minute, pana cand compozitia este omogena.

Turnam compozitia in forme speciale pentru baba (identice cu cele pentru guguluf doar ca in miniatura care fac prajitura coapta sa ia forma unui inel). Umplem formele doar pe jumatate. Daca nu aveti forme mici, individuale, puneti compozitia la copt intr-o singura forma mare. Acoperiti formele si le lasati la cald sa dospeasca aluatul.

Coacem prajiturile la foc potrivit, in cuptorul incalzit dinainte. In 15-20 de minute prajiturile sunt coapte. Le scoatem din tavite si le lasam la racit pe o tava.

Fierbem ingredientele pentru sirop la foc mic. Cand s-a ingrosat suficient, turnam siropul in fir subtire peste prajituri. Lasam prajiturile in tava cel putin 2 ore, sa se insiropeze bine. Din cand in cand, turnam peste ele cu o lingura siropul care curge in tava.

Punem cate o prajitura pe o farfurie, umplem mijlocul cu frisca batuta si decoram cu bucatele de fructe de sezon si stafide.


Pofta buna!